40.000 kM

Večernjakov pečat se odrekao federalnog novca

Kultura / Flash | 29. 12. 2015. u 08:45 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nakon niza napada i neistina koje su u javnosti iznijeli pojedini predstavnici sarajevske kulturne pozornice, a upućenih na adresu ministrice kulture i sporta Zore Dujmović, kao i na pojedine projekte koje je ovo ministarstvo ocijenilo značajnim za kulturu Federacije BiH, ovim putem izvješćujemo ministricu Dujmović i cjelokupnu javnost kako se javno odričemo sredstava namijenjenih za financiranje projekta Večernjakov pečat", naveo je Organizacijski odbor Večernjakovog pečata, koji je preko tvrtke Globtour iz Međugorja dobio 40.000 KM za manifestaciju u sklopu federalnog poticaja za kulturne manifestacije.

Iz Večernjaka navode kako je netko iz Federalnog ministarstva kulture i sporta prvi put u 15 godina prepoznao značaj Večernjakova pečata, navodeći kako je riječ o društvenom događaju od iznimnog značaja i za kulturu svih bh. naroda.

''Namijenjenih sredstava se odričemo jer ne želimo da se regionalnim projektom kakav je Večernjakov pečat manipulira. Ne želimo da se na ovaj način omalovažava ono što se gradilo i radilo na imidžu cijelog bosanskohercegovačkog društva'', navodi se u obrazloženju.

Dodali su i kako ova manifestacija u 15 godina nikada nije dobila ni jedne marke javnoga novca namijenjenog kulturnim projektima, navodeći kako su ipak pokrovitelji Pečata su najveće državne institucije BiH i regije poput Predsjedništva BiH, predsjednika RH, Sabora RH, Misije OESS-a....

''Odričemo se prava na novac, što je vjerojatno presedan u BiH jer ne želimo biti dio sramotne kampanje pojedinaca koji obezvređuju manifestacije i kulturnu politiku drugih. Neosnovano napadaju i našeg suorganizatora G-tour kojemu je također nanesena velika šteta. Premda je nekima od njih, primjerice, Republika Hrvatska dala više milijuna kuna za projekte nego ijednom hrvatskom kulturnom projektu. Domovina Hrvata im je pomogla i u izgrađivanju profesionalne karijere, pružila im zaštitu, prava, potporu... Nikada Hrvati u BiH nisu protiv toga digli glas. Podržavali su i dalje će podržavati sve različitosti drugih naroda, pa tako i njihove kulturne projekte za koje taj narod smatra da su važni'', navode iz Organizacijskog odbora.

Organizatori tvrde kako je Večernjakov pečat ''finale jednogodišnjih kulturnih i drugih projekata koji se provode diljem BiH'' te kako su odustali od plana da organiziraju likovnu koloniju "Mostovi Mediterana" s namjerom da okupi mlade umjetnike iz svih gradova BiH.

''Poručujemo kako ćemo prokazivati sve oni koji uništavaju kulturni život Hrvata u BiH. Borit ćemo se svakodnevno da se ispravi nepravda koja se hrvatskoj kulturi nanosi posljednjih 20 godina.Naći ćemo već načina održati se kao i do sada. Večernjakov pečat je u proteklo desetljeće i pol učinio više za afirmaciju bh. društva nego ijedan sličan događaj u BiH i šire. I ako nešto u BiH treba nositi međunarodni predznak, onda je to upravo ova manifestacija'', navodi se iz Večernjaka te dodaje kako im je žao što jednu ovakvu manifestacija dio kulturnih predstavnika u FBiH nije prepoznao kao društveni i nacionalni projekt koji promovira prave, pozitivne stvari i događaje ove zemlje.

Kopirati
Drag cursor here to close