Ikona morala

Večer sjećanja na Predraga Matvejevića: Mostarski ambasador svuda u svijetu

To nije pitanje dobre volje, način na koji nas je Predrag zadužio svojim angažmanom predstavlja obvezu svih nas, da na neki način zaštitimo i slijedimo njegovo intelektualno vlasništvo
Kultura / Flash | 02. 02. 2019. u 19:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Predrag je ikona, to je mostarski ambasador svuda u svijetu'', rekao je Alija Behram predsjednik Upravnog odbora Centra za mir na večeri sjećanja na Predraga Matvejevića koja se večeras održava u Muzičkom centru 'Pavarotti'.

Predrag je bio ikona morala i ljudskih vrijednosti, bio je sunčeva zraka po kojoj se ravnamo kada je u pitanju moral, poštenje i čovjekoljublje, zaključio je.

Elvedin Nezirović bosanskohercegovački književnik i novinar rekao je da mu je čast što je dio male i vrijedne ekipe koja obilježava godišnjicu jednog velikog čovjeka.

''Čast mi je što sam dio male i vrijedne ekipe koja na dostojan način obilježava godišnjicu smrti Predraga Matvejević. To nije pitanje dobre volje, način na koji nas je Predrag zadužio svojim angažmanom predstavlja obvezu svih nas, da na neki način zaštitimo i slijedimo njegovo intelektualno vlasništvo'', rekao je Nezirović.

Foto: Bljesak.info / S izložbe

Publicist i novinar, kroničar grada Mostara Zlatko Serdarević, rekao je da izložba predstavlja izraz, prije svega poštovanja i dubokog pijeteta koje mi iskazujemo prema ovom čovjeku.

''Suštinski, izložba za mene predstavlja jedan novi most između Mostara i Rima gdje je predavao Predrag. Most između BiH i Italije, most između svih nas naroda i EU. Tako ja doživljavam ovu izložbu i ona pokazuje koliko smo mi u centru pokazali razumijevanje prema tom čovjeku uvidjevši da je malo institucija i organizacija pa i Grad vrlo malo ili nikako učinio za ovog čovjeka'', kaže Serdarević dodajući da mu pokušavaju naći mjesto koje u Mostaru zaslužuje.

Kaže da su na sedam panela prikazani brojni detalji iz Predragovog života vezano za Mostar.

''Inzistirao sam da uspostavimo kontakt s talijanskim nevladinim organizacijama koje obilježavaju Matvejevićev rad. Surađujemo i radit ćemo u kontinuitetu, iduće godine ćemo vjerojatno raditi izložbu zajedno u Rimu i Mostaru'', kazao je Serdarević.

Kopirati
Drag cursor here to close