"Posuško lito"

Večer ikavice u Posušju

Kultura / Flash | 11. 08. 2016. u 12:53 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu "Posuškog lita" i ove godine je 3. kolovoza održana Večer ikavice u organizaciji HKD Napredak, podružnica Posušje. Organizator je kao i prošle godine raspisao Natječaj za radove na ikavici s ciljem očuvanja i njegovanja našeg izvornog zapadnohercegovačkog jezičnog izričaja jer se naša ikavica gubi i zaboravlja pred najezdom tuđica, posebno anglizama.

Nazočne, koji su te večeri na Trg branitelja došli u velikom broju, pozdravio je prof. Ljubo Begić, predsjednik posuške podružnice HKD Napredak i istaknuo značaj Večeri ikavice te je još napomenuo kako se sljedeće godine namjerava Natječaj proširiti na učenike osnovnih i srednjih škola kako bi se i mladi uključili u oživljavanje naše jezične baštine.

Radica Leko je zatim pročitala izvješće Povjerenstva za ocjenu radova na ikavici. Povjerenstvo je od pristiglih literarnih radova izdvojilo pet lijepih i književno – umjetnički vrlo vrijednih radova te ih predložilo za nagradu. Nagrađeni prozni radovi su: „ Vrime i vrimena brime“ Miljenke Koštro, „ Pismo materi iz daleke Australije“ Željke Galić i „ Moj did i njegove ljubavi“ autora Marka Pašalića. Nagrađene su i dvije pjesme, „ Posuški kamen“ Antonije Mandurić i „ Ercegovino moja“ autorice Marije Đerek.

Publika je mogla uživati dok su nagrađeni i nadahnuto čitali svoje literarne uratke vrativši prisutne u jedno prošlo vrijeme govora naših baka i djedova, jezgrovitim rečenicama i oživljenim zaboravljenim riječima, punih emocija. Sve je nekako bilo pod dojmom svečane sjete i tihe ljepote.

U drugom dijelu programa otvorena je izložba slika Branka Širića pod imenom „ Povratak u sretno siromaštvo“. O slikama je govorio fra Mario Knezović te napomenuo: „ Izložbom slika pod naslovom „Povratak u sretno siromaštvo“ Branko Širić , možda i nesvjesno, daje odgovor na otvoreno pitanje o sreći i ljudskim radostima. Za njega je, to očito, siromaštvo znak sreće , a ne nikako prokletstva“.

''Ova izložba je jedan od mnogih odgovora kako je važnije „biti“ nego „imati“'', reče na kraju fra Mario.

Kopirati
Drag cursor here to close