Komisija

Vareš bogatiji za osam nacionalnih spomenika

Osam odluka za proglašenje nacionalnih spomenika na području općine Vareš
Kultura / Flash | 20. 10. 2017. u 15:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika - Radoje Vidović, član Komisije i Mirzah Fočo, izvršni dužnosnik, posjetili su danas Općinu Vareš i tom prilikom razgovarali s načelnikom ove općine Zdravkom Maroševićem o zaštiti kulturnih dobara i njihovo uključivanje u razvoj općine.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika donijela je osam odluka kojim su određena dobra u općini Vareš proglašena nacionalnim spomenicima BiH, a što se odnosi na povijesno područje - srednjovjekovni kraljevski grad Bobovac, graditeljsku cjelinu - Župna crkva, arheološko područje - Dabravine s ostacima iz bronzanog doba i kasne antike, historijsko područje - Nekropole sa stećcima i starim nišanima u naselju Budoželje, povijesni spomenik - Crkva posvećena Pokrovu Presvete Bogorodice, historijsko područje - Kovačnice (majdani) u selu Očevlje, graditeljsku cjelinu - Radničko naselje Majdan i povijesno područje - Nekropola sa stećcima Stupni Do.

Tijekom posjete, predstavnici Komisije posjetili su Župnu crkvu i Crkvu posvećenu Pokrovu Presvete Bogorodice, Stari grad Bobovac i selo Očevlja sa starim kovačijama.

U ovom selu je do 1967. godine postojalo sedam aktivnih kovačnica, da bi ih 2011. godine bilo tri. Osnovna vrijednost ovih kovačnica (majdana) ogleda se u autentičnosti, i to oblika glavnog i sporednih objekata, proizvodnog pogona i mašina, proizvodnje i proizvoda, organizaciji rada i arhaičnosti terminologije.

Kovačnice rade zahvaljujući vodenoj snazi rijeke Očevice koja pokreće majdanski čekić i ćumura - drvenog uglja pomoću čije toplote se predmeti zagrijavaju i oblikuju. Danas se najčešće proizvode kompleti sačeva, poljoprivredne alatke, alati potrebni za izvlačenje stabala iz šuma i potkove te različiti sitni predmeti.

Prilikom posjete dogovoreno je da će Općina Vareš za sva dobra, za koja smatra da trebaju da budu na listi nacionalnih spomenika BiH poslati peticije, a da će stručnjaci u Komisiji u cilju donošenja konačne odluke u što skorijem periodu, valorizirati kulturna dobra koja su trenutno na Listi peticija s područja ove općine.

Dogovoren je i nastavak suradnje na aktivnostima i projektima u vezi sa zaštitom spomenika, priopćeno je iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

Kopirati
Drag cursor here to close