Regionalna filmska smotra

Uz svečanu ceremoniju, podignuta zavjesa za 23. Sarajevo Film Festival

Kultura / Flash | 11. 08. 2017. u 20:25 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečanom ceremonijom upriličenoj večeras u Narodnom pozorištu podignuta je zavjesa za ovogodišnje 23. izdanje najveće regionalne filmske smotre - Sarajevo Film Festival (SFF).

Nakon ceremonije otvaranja, kojoj je prethodio doček velikog broja zvanica i istaknutih osoba iz svijeta filma te kulturnog i političkog života BiH i zemalja regije na crvenom tepihu ispred Narodnog pozorišta, upriličena je projekcija filma "Druga strana nade" redatelja Akija Kaurismakija čime je zvanično otvoren 23. SFF.

Kako je na ceremoniji otvaranja rečeno, ovogodišnje osmodnevno festivalsko izdanje donosi 235 filmova iz 54 zemlje u 18 festivalskih programa, a više od 70 ostvarenja je iz BiH. Svjetske premijere imat će 43, a međunarodne 23 filma.

Tijekom narednih osam dana Sarajevo će posjetiti na stotine filmskih profesionalaca i umjetnika, a kako je naglašeno u posljednje 23 godine SFF je postao važan filmski događaj koji ugosti oko 2.000 akreditiranih filmskih profesionalaca i publiku od oko 100.000 ljudi.

Izbornica natjecateljskog programa SFF-a Elma Tataragić istaknula je večeras da ove godine natjecateljski program donosi 44 filma koji se natječe za nagrade "Srce Sarajeva", a izvan konkurencije bit će prikazano još 11 kratkih i igranih filmova.

Dodala je da je regionalna kinematografija i dalje u fokusu Festivala te će ove godine biti prikazano više od 120 regionalnih filmskih ostvarenja, što SFF čini najvećom platformom za promociju regionalne kinematografije.

Program "U Fokusu" ove godine donosi šest filmova iz regije koji su obilježili prethodnu godinu, dok se u konkurenciji za kratki film našlo deset ostvarenja koja se natječu za dvije specijalne plakete i nagradu "Srce Sarajeva" za najbolji kratki film.

U "Dokumentarnom programu" koji uređuje izbornica Rada Šešić ove godine natječe se 14 filmova s tri svjetske premijere, dok će najnoviji program Natjecateljski program "Studentski film" koji uređuje Asja Krsmanović predstaviti 16 filmova od kojih se 13 natječe za novu nagradu "Srce Sarajeva" za najbolji studentski film.

- Filmovi koji se natječu za nagrade "Srce Sarajeva" predstavljaju najvažnija filmska ostvarenja iz regije, a u skladu sa Strategijom SFF-a natjecateljski program nastavlja otkrivati nove talente te biti mjesto za ponovnu afirmaciju već priznatih autora - pojasnila je Tataragić.

U okviru Natjecateljskog programa za igrani film bit će predstavljeno devet naslova od kojih je pet debitantskih, a ovaj program sutra, 12. kolovoza, otvorit će svjetska premijera filma "Zrno" turskog redatelja Semiha Kaplanoglua.

Potom će biti prikazan albanski film "Buđenje dana", slijede dva gruzijska filma "Taoci" i "Strašna majka", potom bugarski film "Pravci", zatim rumunjski "Meda ili ne tako sjajna strana stvari", dok će ovaj program biti zatvoren grčkim filmom "Sofijin sin".

- Izvan konkurencije bit će upriličene dvije gala projekcije za dva bosanskohercegovačka filma i to "Muškarci ne plaču" redatelja Alena Drljevića i prvi dugometražni animirani igrani film iz BiH "Ptice kao mi" redatelja Faruka Šabanovića i Amele Ćuhare - navela je Tataragić.

Nakon što su prikazani inserti svih filmova iz natjecateljskog programa i gala projekcija, Festival je službeno proglašen otvorenim.

Sarajevo Film Festival bit će završen 18. kolovoza, do kada će grad obogatiti poznatom festivalskom atmosferom, ulicama preplavljenim brojnim gostima i prijateljima Festivala, kao i turistima koji već tradicionalno posjetu glavnom gradu BiH planiraju upravo u festivalsko vrijeme.

Kopirati
Drag cursor here to close