Noć uz Andersena

Uz bajke tuzlanski mališani noć proveli u knjižnici

Jedna od najljepših književnih večeri po četvrti put održana je u Tuzli, a svake godine priključuje se sve više djece
Kultura / Flash | 30. 03. 2019. u 08:59 Fena
Kopirati

Posebna književna noć upriličena je u tuzlanskoj Narodnoj univerzitetskoj biblioteci ''Derviš Sušić'' i to za najmlađu publiku, povodom rođendana jednog od najistaknutijih svjetskih pisaca dječje književnosti  Hansa Christiana Andesena. Međunarodni dan knjige za djecu u svijetu se već devetnaest godina obilježava tako što djeca noć provedu u bibliotekama, a program je posvećen rođendanu slavnog bajkopisca.  

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 ''Već četvrtu godinu zaredom organiziramo noć uz Andersena. Djeca su jedva čekala ovu večer, ali moram priznati da sam i ja. Ovo je zaista jedinstven događaj u našem gradu i uvijek se radujemo ovoj noći u kojoj najmanje spavamo. Jer mi se igramo, razgovaramo, slušamo lijepe priče, a što je najvažnije sve se vrti oko knjige. Zapravo i cilj noći uz Andersena je pokazati važnost prema čitanju od najranije dobi'', rekla je učiteljica Jagoda Iličić, dječja književnica.

Djeca su zaspala u biblioteci uz najljepše priče ovog najznačajnijeg dječjeg pisca.

''Posljednja naša aktivnost je bila uz svjetiljke i čitanje priče 'Princeza na zrnu graška'. Održano je prije toga niz radionica, imali smo plesnu radionicu te smo igrali i društvene igre. Odškrinuli smo i dvije knjige koje su se nedavno rodile 'Klackalice za nas, cvjetove i ptice' Mirsada Bećirbašića i 'I životinje maštaju, zar ne?' Fahrudina Kučuka. Pričali smo i o bajkama'', dodala je književnica Jagoda Iličić.

Među dvadesetak mališana koji su noć proveli u NUB ''Derviš Sušić'' Tuzla je i devetogodišnji Dino koji noć uz Andersena ne prepošta već tri godine, a i za kojeg su zaposlenice Biblioteke potvrdile da je postao član ove ustanove sa svojih pet godina.

''Mnogo volim noći uz Andersena. Mnogo toga naučim, a i lijepo mi je što ovdje spavamo u ovoj velikoj knjižari. Dobijemo tortu i bude nam kao na pravom rođendanu. Ja jako volim čitati mada mi nekada čitaju i mama i tata. Svima bih preporučio da dolaze u biblioteku'', kazao je.

Jedna od najljepših književnih večeri po četvrti put održana je u Tuzli, a  svake godine priključuje se sve više djece. 

Kopirati