Komisija

Usvojena dopuna nominacije Konjičkog drvorezbarstva

Kultura / Flash | 31. 03. 2016. u 15:46 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državna komisija za UNESCO, kojom predsjedava ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, usvojila je na današnjoj sjednici u Sarajevu dopunu nominacije Konjičkog drvorezbarstva za upis na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Nominacijski dokument za Konjičko drvorezbarstvo razmatran je na sjednici Odobra za nematerijalnu baštinu početkom prosinca prošle godine u Namibiji, i na osnovu mišljenja i preporuka evaluacijskog tijela, Odbor je donio odluku da je nominacijski dokument potrebno doraditi.

Dopunu je pripremilo Federalno ministarstvo kulture i sporta u suradnji s lokalnom zajednicom, te će Nominacioni dokument usklađen s preporukama biti dostavljen Odboru za nematerijalnu baštinu na ponovno razmatranje.

Članovi Državne komisije za suradnju BiH sa UNESCO-m podržali su i nominaciju elementa "Branje trave ive na Ozrenu" za upis na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Nominaciju je pripremio Muzej u Doboju, a radi se o vjekovnom običaju branja ljekovite trave ive koji baštine stanovnici sela na planini Ozren. Ovaj element nematerijalne baštine već se nalazi na Preliminarnoj listi nematerijalne kulturne baštine u BiH, priopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close