Nastup iznad očekivanja

Uskrsni koncert mostarskog zbora u sarajevskoj Katedrali

Kultura / Flash | 24. 04. 2017. u 08:05 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nedjelju 23. travnja, na Mali Uskrs u katedrali Presvetog Srca Isusova u Sarajevu održan je uskrsni koncert u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak – Glavna podružnica Mostar i Katedralnog mješovitog zbora „Marija“ iz Mostara.

Na koncertu su pod ravnanjem prof. don Nike Luburića nastupili: solistica Opere Narodnog pozorišta Sarajevo i bivša Napretkova stipendistica, sopranistica Katarina Kikić; student Studija glazbene umjetnosti Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, solist i pjevač Katedralnog mješovitog zbora „Marija“, tenor Željko Drljo; bariton, koji je više puta nastupao sa solo ulogama na Napretkovim i drugim koncertima, Niko Luburić te Katedralni mješoviti zbor „Marija“, koji broji oko 50 članova, uz orguljašku potporu prof. mr. art. Katje Krolo-Šarac, profesorice Studija glazbene umjetnosti Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru.

Nastup Katedralnog mješovitog zbora bio je iznad očekivanja. Čestitke su, dakako, zaslužili i solisti. Skladbe su bile zahtjevne, ali su izvođači bili na visokoj glazbenoj razini. Publici se posebno dojmila Mascagnijeva Ave Maria u izvedbi Katarine Kikić. Katedrala je te večeri bila dobro popunjena, iako je vrijeme bilo snježno i dobro prohladno za to doba godine. Bio je to znak da sarajevska publika cijeni svako višeglasje, a pogotovo crkveno i duhovno. Vjernici su bili vidno zadovoljni izvedbom koncerta pa su na kraju soliste i pjevače zbora nagradili velikim pljeskom.

Koncertu su nazočili predsjednik Hrvatskoga kulturnog društva Napredak mons. prof. dr. Franjo Topić, župnik katedralne župe preč. Marko Majstorović koji je pozvao i ugostio pjevače Katedralnog mješovitog zbora „Marija“, poglavari Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa, neki profesori Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Sarajevu i drugi svećenici, te redovnici i redovnice i drugi ljubitelji crkvenog i duhovnog višeglasja i poštovatelji Katedralnog mješovitog zbora „Marija“.

Prije podne pjevači su pjevali na svečanoj pučkoj svetoj misi koju je u katedrali, u povodu Nedjelje božanskoga milosrđa, predslavio beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar sa svećenicima vrhbosanske nadbiskupije. Za orguljama je bila s. Matea Krešić, a zborom je ravnao don Niko Luburić.

Kopirati
Drag cursor here to close