Znanstveni skup ''Dani prava''

Usklađivanje nacionalnog sa zakonodavstvom EU-a najkompleksniji i najdugotrajniji posao

Na znanstvenom skupu prezentiran je i časopis ''SEE Law Journal'' koji je jedinstvena publikacija jer je to jedini znanstveni časopis na engleskom jeziku u zemljama jugoistočne Europe koji se bavi relevantnim pitanjima prava u EU.
Kultura / Flash | 19. 03. 2019. u 11:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znanstveni skup ''Dani prava'' održani su danas na Pravnom fakultetu Univerziteta 'Džemal Bijedić' u suradnji s Mrežom pravnih fakulteta Jugoistočne Europe SEELS, a u okviru projekta ''Jačanje studija prava europske unije u zemljama jugoistočne Europe''.

"Jedan od uvjeta za članstvo u EU jeste glavni kriterij koji podrazumijeva usvajanje pravne stečevine EU-a i njezinu efikasnu provedbu i primjenu. Potpisivanjem sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u EU, BiH je tada preuzela obvezu usklađivanja nacionalnog zakonodavstva sa zakonodavstvom EU-a. Evidentno je da upravo to predstavlja najkompleksniji i najdugotrajniji posao u procesu pridruživanju EU.

Koliko je BiH uspješna i koliko će biti uspješna ovisi samo o njoj", kazala je Edita Lazović iz Direkcije za Europske integracije Vijeća ministara BiH, napominjući kako je za ostvarivanje ovog procesa potrebna suradnja svih razina vlasti u BiH.

Na znanstvenom skupu prezentiran je i časopis 'SEE Law Journal' koji je jedinstvena publikacija jer je to jedini znanstveni časopis na engleskom jeziku u zemljama jugoistočne Europe koji se bavi relevantnim pitanjima prava u EU. Časopis objavljuje originalne, dvostruko recenzirane znanstvene članke koji imaju multidisciplinirani pristup i fokusiraju se na relevantna pitanja regionalne, europske i međunarodne integracije država Zapadnog Balkana, pitanja pravne reforme i usklađivanja nacionalnih zakonodavstava u Jugoistočnoj Europi s pravom EU.

Cilj konferencije bio je da se razmjenom iskustava i rezultata istraživanja sadržanih u referatima i diskusijama unaprijede teorija, zakonodavstvo i praksa iz oblasti europskog prava.

Prof. dr. Alena Huseinbegović, dekanesa Pravnog fakulteta izrazila je zahvalnost svim referentima, priznatim znanstvenicima, istraživačima i praktičarima iz oblasti pravnih i drugih srodnih znanosti koji su se odazvali pozivu na ovaj skup. Cilj Konferencije jeste da se razmjenom iskustava i rezultata istraživanja sadržanih u referatima i diskusijama unaprjede teorija, zakonodavstvo i praksa iz oblasti europskog prava.

Kopirati
Drag cursor here to close