Kulturna ruta

Uređuje se Put Hajdučke družine u Tomislavgradu

Hajdučko vrlo nalazi se na planinarskoj stazi koja vodi od Hajdučkih vrleti prema vrhu Velikog Vrana. Vrilo se nalazi na nadmorskoj visini oko 1800 metara. Ovo je jedino vrilo koje se nalazi na cijelom masivu Vran planine.
Kultura / Flash | 25. 10. 2017. u 14:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uređenje Puta Hajdučke družine, koji se u Tomislavgradu radi u sklopu projekta 'Kulturna ruta bećarca i gange' uz Grad Pleternicu iz Republike Hrvatske,  je krenulo u realizaciju te je u rujnu ove godine kada je potpisan ugovor između općine Tomislavgrad i poduzeća Briga d.o.o. Tomislavgrad.

Put Hajdučke družine polazio bi od budućega Trga gange i Hajdučke družine u središtu Tomislavgrada, potom Ulicom Kralja Zvonimira do izlaska iz grada, zatim se nastavlja županijskom cestom R 417a do označenih staza kroz projekt ''Via Dinarica u BiH'' i od označenih staza do novih staza koje vode izravno do pećina Mijata Tomića (pod Malim Vranom) i do pećine na Diviču gdje se nalazi Hajdučki grob, Hajdučko vrilo i Hajdučka bašča.

Hajdučko vrlo nalazi se na planinarskoj stazi koja vodi od Hajdučkih vrleti prema vrhu Velikog Vrana. Vrilo se nalazi na nadmorskoj visini oko 1800 metara. Ovo je jedino vrilo koje se nalazi na cijelom masivu Vran planine. Tijekom cijele godine vrilo je izdašno a služi na napajanje krupne divljači koja obitava na ovoj planini, srna i divokoza.

Hajdučki grob se nalazi na dijelu staze koja vodi od staze za Veliki Vran prema području Vrana zvanom Divič. Prema predaji na tom mjestu je sahranjen jedan od Mijatovih hajduka po komu je i samo mjesto dobilo ime ''Hajdučki grob'. Zbog velike klekovine i teške prohodnosti ovaj dio staze nije uređen.

Mijatova bašča je jedan prostran dolac na kojemu su izniknule visoke jele, po predaji zasadio ih je sam Mijat Tomić. Ovo je bilo mjesto gdje su se hajduci okupljali i sakupljali nakon zime. Od Mijatove bašče jedna staza je vodila do same Mijatove pećine a druga na Veliki Vran dalje prema Doljanima.

Kroz ovu sastavnicu trebalo bi prosjeći stazu, označiti je te postaviti 5 (pet) tabli u gradskim ulicama i uz županijsku cestu koje bi obavještavale i usmjeravale buduće planinare o Putu Hajdučke družine.

Uz izvođače radova u akciji prosijecanja, markiranja staza na Vranu te postavljanje pomoćnoga čeličnoga užeta koje će omogućiti siguran uspon i silazak planinara i ostalih turista prema Mijatovoj pećini koja se nalazi na oko 1850 metara nadmorske visine (prilaz otežava sipar i velika nizbrdica) već nekoliko dana aktivno sudjeluju i članovi i članice PD Orlova stina.

''Budući se radi o teško pristupačnom terenu do kojega je moguće doći pješice sav alat i oprema se iznosi na leđima. Izvođači radova su do sada veći dio staza već prosjekli i propisno obilježili no još uvijek je ostalo posla. Planirano je da se ipak sve završi do kraja godine, prije velikih snjegova i temperaturnih minusa. A kad se sve završi sigurni smo kako će upravo ova staza privući brojne znatiželjnike i zaljubljenike u prirodu mitske Vran-planine'', objavila je Općina Tomislavgrad.

Uz Pleternicu, kao vodećeg partnera projekta, sudjeluju i općina Tomislavgrad iz BiH, Kulturno-informativni centar Tomislavgrad, Poduzetnički centar Pleternica d.o.o., te Turistička zajednica Grada Pleternice. Ukupna vrijednost projekta je 2,35 milijuna eura od čega 85% sufinancira Europska unija u okviru INTERREG IPA Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora. Provedba projekta je 28 mjeseci.

Projekt je osmišljen kroz niz paralelnih aktivnosti koje za cilj imaju umrežavanje i promociju turističkih lokaliteta oba područja te je jedna od aktivnosti koja će tome pridonijeti uređenje Puta hajdučke družine u Tomislavgradu i uređenje šetnice bećarca u Pleternici.

Kopirati
Drag cursor here to close