impresivan primjer

Uposlenici i aktivisti Zemaljskog muzeja osvojili nagradu Europa Nostra 2016

Kultura / Flash | 07. 04. 2016. u 13:29 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija i organizacija Europa Nostra danas su objavili dobitnike ovogodišnje EU nagrade za kulturno naslijeđe - Europa Nostra, najveće europske nagrade u oblasti naslijeđa.

Dvadeset i osam laureata iz 16 različitih zemalja Europe prepoznati su po zapaženim dostignućima u oblasti konzervacije, istraživanja, posvećenosti poslu te obrazovanja, treninga i podizanja svijesti o naslijeđu. Nezavisni stručni žiriji procjenjivali su ukupno 187 aplikacija koje su poslali pojedinci ili organizacije iz 36 zemalja širom Evrope.

Među inicijativama nagrađenim 2016. godine nalaze se, između ostalih, renoviranje staze na strmim stranama klisure koja je posjetiteljima otvorila pogled na prirodne ljepote, a time i novi val turizma u regiji (Španjolska), predanost uposlenika i aktivista Zemaljskog muzeja BiH koji su tri godine radili bez plaća i doprinosa želeći sačuvati Muzej, unatoč teškoj političkoj situaciji (Bosna i Hercegovina) te projekt koji potiče građane da "usvoje" spomenike od kulturnog i povijesnog značaja za njihovu lokalnu zajednicu (Finska).

Dobitnici Europske nagrade za naslijeđe 2016. bit će proslavljeni tijekom događaja koji će biti održan 24. svibnja u povijesnom Zarzuela teatru u Madridu. Napor uposlenika i aktivista Zemaljskog muzeja BiH da u teškom političkom kontekstu održe muzej aktivnim, predstavlja impresivan primjer predanosti profesiji i očuvanju kulturnog naslijeđa.

Zbog specifičnog administrativnog ustroja BiH, Zemaljski muzej ostao je bez riješenog pravnog statusa, a time i adekvatnog financiranja. Muzej je 2012. godine zatvoren za posjete, ali uposlenici su nastavili dolaziti na posao svaki dan tijekom sljedeće tri godine. U teškim uvjetima, danonoćno su čuvali Muzej štiteći zbirke od provalnika, čuvajući predmete i zgradu od propadanja.

Kampanja "Ja sam Muzej", koja je koincidirala sa naporima političara i diplomata, otvorila je Zemaljski muzej BiH u rujnu 2015. godine. Dobivene su garancije za financiranje Muzeja iz javnog proračuna do 2018. godine. Žiri nagrade Europa Nostra istaknuo je da je ova kampanja radnika i aktivista potakla i konkretne pomake u odnosu politike prema Muzeju, što ovu pobjedu za kulturno nasljeđe, uz čvrstu predanost uposlenika njihovom poslu "čini uistinu izvanrednom."

Nagradu Europske unije (EU) za kulturno naslijeđe - Europa Nostra Nagrade pokrenula je 2002. Europska komisija, i od tada je dodjeljuje organizacija Europa Nostra. Nagrada slavi i promovira najbolje prakse u vezi sa konzervacijom, istraživanjem, upravljanjem, volontiranjem, obrazovanjem i komunikacijom kulturnog naslijeđa. Nagradu podržava program Kreativna Europa EU, priopćeno je iz Udruženja "Akcija".

Kopirati
Drag cursor here to close