Vraćeno na dopunu

UNESCO nije donio odluku o upisu konjičkog drvorezbarstva na Listu svjetske baštine

Kultura / Flash | 02. 12. 2015. u 13:50 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''UNESCO nije donio odluku da konjičko drvorezbarstvo, kao vrijedno nematerijalno naslijeđe Bosne i Hercegovine, bude uvršteno na Listu svjetskog naslijeđa'' potvrdio je Feni šef Ureda UNESCO-a u BiH Siniša Šešum.

Nominacijski dokument za ovu baštinu vraćen je na dopunu, a kako nije riječ o velikom poslu, dopuna bi trebala biti završena do ožujka.

''Predstavnica Federalnog ministarstva kulture sudjelovala je sinoć uime BiH na sjednici u Namibiji. Puno kompleksnije je pripremiti nominacijski dokument za nematerijalnu baštinu u odnosu na materijalno naslijeđe, jer je to ipak nešto što nije opipljivo i radi se o tradicijama i njihovom prenošenju'' kazao je Šešum.

Zanat drvorezbarstva u Konjicu prenosi se s generacije na generaciju još od 19. stoljeća u tom hercegovačkom gradiću. Prepoznatljivo je po određenim motivima i simbolima, poput cvjetića i rozete, koji se javljaju kao specifičan element u načinu izrade drveta.

Također, karakteristično je i po europskim vrstama drveta koje se koriste za izradu, što dodatno oplemenjuje sve te proizvode. Najviše se koriste plemenite vrste drveta - orah, trešnja i javor, jer su jako specifični i pogodni za rezbarenje, te u konačnici rezbarije budu čiste i najumjerenije.

Kopirati
Drag cursor here to close