Kulturno blago

UNESCO lokaliteti: Restaurirane dvije mlinice u Mostaru

Kultura / Flash | 28. 10. 2014. u 12:16 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru projekta "Širenje potencijala UNESCO lokaliteta na Jadranu" koji se odnosi prvenstveno na podizanje svijesti o značaju narodne arhitekture, restauirane su dvije mlinice u Mostaru dok će druge dvije u narednom razdoblju biti osposobljene u Stocu, javlja Anadolu Agency (AA).

Projekt je realiziralo Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH, u sklopu projekta EX.PO AUS.

Na današnjoj konferenciji za medije, Povjerenstvo je predstavilo dosadašnje rezultate projekta te naredne aktivnosti s fokusom na održivi turizam, a koje se provode u okviru IPA Adriatic prekograničnog projekta.

Prema riječima voditeljice projekta i članice Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Amre Hadžimuhamedović, projekt se relizira u okviru projekta EX.PO AUS koji je u BiH usmjeren na podizanje svijesti o značaju vernakularne (narodne) arhitekture sa posebnim naglaskom na značaj mlinica.

"Projekt ima za cilj i razvoj i prezentaciju mjesta koja se u jednom dijelu Europu nalaze na Listi svjetske baštine ili na listi Tentativne baštine. Cilj je povezivanje zemalja, u ovom slučaju sedam zemalja koje sudjeluju u projektu", kazala je Hadžimuhamedović.

Također je dodala kako ukupna vrijednost projekta iznosi 3.300.000 eura i financira se iz sredstava Europske unije.

"Kao i svi drugi projekt, priprema projekta je tražila zahtjevnu proceduru. Odabir projekta je vrsta uspjeha tima Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika", kazala je voditeljica programa te istaknula kako su okviru projekta prezentirane vernakularne vrijednosti na tri mjesta u BiH: Mostaru, Blagaju i Stocu.

Projektom "Širenje potencijala UNESCO lokaliteta na Jadranu" planirana je restauracija mlinica u Mostaru i Stocu od kojih su osposobljene već dvije u Mostaru dok u narednom razdoblju slijedi i restauracija i druge dvije.

Također, planira se i snimanje riječnih korita Bregave, Bune i Radobolje u cilju utvrđivanja tradicionalnih sustava navodnavanja te korištenja vodenog potencijala za gospodarske svrhe.

Predviđeno je i snimanje objekata vernakularne arhitekture na području Čapljine, Mostara, Stoca, Blagaja, Ljubuškog, Bileće, Konjica i Trebinja.

Projekt obuhvaća i podizanje svijeti mladih kada je riječ o Listi svjetskog naslijeđa UNESCO-a te o onima na Tentativnoj listi u koje spadaju bh. gradovi Blagaj, Mostar i Stolac. Navedene radionice realizirat će se tijekom turističkih posjeta, izrade brošura o vernakularnoj arhitekturi, preko web-stranica i drugih promotivnih materijala.

Planirana je i Škola o vernakularnoj arhitekturi koja bi se održala u Stocu a u kojoj je planirano učešće 50 studenata i mladih stručnjaka koji bi na taj način učili o tradicionalnih načinima gradnje i vrijednostima narodne arhitekture.

Kopirati
Drag cursor here to close