Rušimo stereotipe

UN nagradio novinarke u BiH

Kultura / Flash | 20. 12. 2016. u 11:28 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nagrade povodom natječaja ureda UN Women u Bosni i Hercegovini, pod nazivom ''Rušimo stereotipe, ostvarujemo prava'', uručene su nakon finalnog žiriranja u Sarajevu.

Za izvještavanje o pravima žena u skladu s Ciljevima održivog razvoja, nagrađene su četiri novinarke i jedna blogerka.

Kategoriju tiskanih medija, među prijavljenim radovima a po ocjeni žirija obilježio je tekst - intervju Tamare Zablocki s Monom Eltahawi, objavljen u Urban Magazinu. Tekst o ženi koja je u svojoj priči objedinila Istok i Zapad, odabrala da se posveti rušenju stereotipa najbolje je oslikala potrebu za daljim nastojanjima u postizanju rodne ravnopravnosti, ukidanje patrijarhata i osnaživanju žena.

Najbolji TV prilog napravila je Maja Nikolić, novinarka Liberty TV, oslikavajući jednu uspješnu priču o poduzećima koja zapošljava žene i muškarce s poteškoćama, stavljajući fokus na izazove koje su pred ženama koje imaju i fizičke poteškoće.

Radio prilog Velide Kulenović s Federalnog radija, dopisništva iz Zenice o verbalnom nasilju, kao temu o kojoj se malo govori, žiri je ocijenio kao najbolju u kategoriji radija.

Najbolja blog priča djelo je Ane Kotur, aktivistice, novinarke i blogerke iz Banja Luke, kojom kroz osobni pristup i primjer oslikava život osoba, i naročito žena s poteškoćama u bosanskohercegovačkom društvu.

Hilma Unkić, mlada novinarka napravila je dvije priče koje su poslale podjednako snažnu poruku i otvorile podjednako važne teme o kojima se rijetko govori: tekst o mladim delikventicama i tekst o seksualnosti žena sa invaliditetom – koja je i odabrana kao najbolja web priča na natječaju.

Posebno priznanje za doprinos rušenju stereotipa i promociju rodne ravnopravnosti UN Women je na inicijativu Ane Kotur i uz svesrdnu podršku žirija, dodijelio ženskom internet magazinu Lola.

Elma Behrem, novinarka Radio Sarajeva, Hana Kazazović, blogerka poznata pod imenom Sajberbosanka i dobitnica priznanja na blogerskom takmičenju UN Women 2015. godine, Zoka Ćatić, osnivač efm radija i Udruženja za Kulturnu i Medijsku Dekontaminaciju, Mersiha Drinjaković, novinarka i urednica magazina Gracija i Sara Velaga, novinarka ženskog internet magazina Lola i spisateljica dobili su težak zadatak da odaberu najbolje u pet kategorija.

Žiri je odlučivao o najboljim radovima u dvije etape - pojedinačnim ocjenjivanjem u periodu od 15 dana a potom na sastanku žirija na kome su usuglašeni stavovi i donesene konačne odluke.

Natječaj je bio otvoren od svibnja do studenog a žiri je procijenio da ovakve nagrade motiviraju novinare/ke i blogere/ke da se bave temama značajnim za rušenje stereotipa i potvrđivanjem jednakih prava za sve, priopćili su organizatori.

Kopirati
Drag cursor here to close