U 66. godini

Umro istaknuti dramski pisac Goran Stefanovski

Goran Stefanovski (1952., Bitola, Makedonija), scenarist, sveučilišni profesor, akademik, smatran je jednim od začetnika makedonskog postmodernizma.
Kultura / Flash | 28. 11. 2018. u 11:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istaknuti makedonski dramski pisac Goran Stefanovski iznenada je preminuo u utorak, 27. studenog u 66. godini nakon kratke i teške bolesti.

Goran Stefanovski (1952., Bitola, Makedonija), scenarist, sveučilišni profesor, akademik, smatran je jednim od začetnika makedonskog postmodernizma.

Studij književnosti i anglistike završio je u Skoplju, a dramaturgiju u Beogradu, magistriravši s tezom o Beckettu. S mlađim bratom, glazbenikom Vlatkom, pripada prvom makedonskom kulturnom naraštaju formiranom u društvenim uvjetima emancipirane nacije, generaciji koja se na solidnim stečevinama institucijske i kreativne zalihe iz herojskog razdoblja modernizacije odlično snalazi u opkoračivanju poetoloških i drugih granica, prenosi Hina.

Autor više od 30 televizijskih drama i serija, libreta, jednočinki i kazališnih dramskih tekstova prevedenih na 17 jezika i izvođenih diljem svijeta, Stefanovski je tematski zaokupljen odnosom dobra i zla, obiteljskim, društvenim i moralnim propadanjem unutar šireg vremenskog raspona, te resemantizacijom mitskih elemenata tradicijske kulture i tema iz usmene narodne književnosti.

Pamtimo ga ponajviše po drami "Divlje meso" (1979.), smatranoj klasikom južnoslavenske dramaturgije, ali recentnije i po komadu "Odisej", premijerno postavljenom 2012. na Brijunima u sklopu programa Kazališta Ulysses. Ističu mu se još i drame "Let u mjestu", "Duplo dno", te "Tetovirane duše", "Hotel Europa", "Bakanalije" i druge. Dvostruki je dobitnik Sterijine nagrade.

Stefanovski je više od 20 godina živio i radio u Velikoj Britaniji, gdje je predavao dramaturgiju na sveučilištu Canterbury Christ Church University.

Kopirati
Drag cursor here to close