Posljednji index

Umro Esad Arnautalić

Kultura / Flash | 05. 12. 2016. u 09:08 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glazbenik, skladatelj i dirigent Esad Arnautalić preminuo je sinoć u Sarajevu nakon duge i teške bolesti, potvrđeno je za N1.

Poznat je bio po kao jedan od osnivača sarajevske pop-rock škole i jednog od najpopularnijih bendova tog razdoblja Indexa. U karijeri je okupio vrhunske glazbenike i skladatelje kakvi će se rijetko kada okupiti na projektu zvanom "Muzika raspoloženja".

Autor je velikih djela za kazalište, film i televizijske serije, među kojima su "Miris dunja", "Ovo malo duše", "Azra" i "Savršeni krug". Dobitnik je nagrade "Davorin" za životno djelo.

Pogreb će biti obavljen u srijedu u Sarajevu.

Arnautalić je rođen 28. veljače 1939. u Sarajevu. Početkom 60-ih počinje raditi u Radio Sarajevu, kao glazbeni urednik i producent i postaje jedan od ključnih stručnjaka koji su svojim zahtjevima da se lokalni mladi autori počnu baviti autentičnim autorskim stvaralaštvom, umjesto tadašnjeg uobičajenog kopiranja i prepjeva svjetskih pop hitova, širom otvorili vrata prvoj generaciji buduće sarajevske pop škole, medu kojima su Indexi postali pioniri i njeni rodonačelnici.

Utemeljio je festival zabavne glazbe Vaš šlager sezone i prvi je izveden u Sarajevu, 6. travnja 1967. godine, da bi Šlager već za nekoliko godina stao uz bok s ostalim velikim festivalima u zemlji, afirmirajući prvenstveno originalne BH autore i izvođače. Kao prvi čovjek ovog festivala Esad Arnautalić je ostao sve do 90-ih.

Prvi i, moguće je, najvažniji doprinos Esada Arnautalića razvoju bh. scene jest formiranje Muzičke produkcije Radio Sarajeva 1962. godine, koja je postala temelj autentične domaće produkcije. Sredinom 80-ih, Arnautalić realizira vlastite originalne projekte "Muzika raspoloženja", orkestarske obrade klasike i klasika popularne glazbe.

Posebnu vrijednost Esada Arnautalića kao skladatelja, osim brojnih popularnih šlagera, čini glazba za djecu, a iz tog opusa dovoljno je navesti samo jednu pjesmu – "Djeca su vojska najjača", temu koja je doživjela brojne izvedbe i prihvaćena kao svojevrsna himna stvaralaštva za djecu.

Kopirati
Drag cursor here to close