U 79. godini života

Umro akademik Vladimir Premec

Osnovni predmet proučavanja Vladimira Premeca bio je povijest filozofije. Objavio je i preveo veći broj knjiga.
Kultura / Flash | 24. 03. 2018. u 09:14 Bljesak.info
Kopirati

Profesor emeritus Filozofskog fakulteta u Sarajevu akademik Vladimir Premec preminuo je u 79. godini, potvrđeno je za N1 iz izvora bliskih obitelji.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Filozof i prevoditelj Vladimir Premec rođen je 1939. godine u naselju Gola kod Koprivnice u Hrvatskoj. Završio je Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju u Zagrebu 1958, a studij filozofije i komparativne književnosti završio je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1965. Doktorsku disertaciju obranio je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1968, a od 1967. radi na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Biran je 1970. za docenta, 1975. za vanrednog, a 1982. za redovnog profesora na Odsjeku za filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Bio predsjednik Vijeća Odsjeka za filozofiju u tri navrata i prodekan Filozofskog fakulteta (1977–1979). Umirovljen  je 2009.

Osnovni predmet proučavanja Vladimira Premeca bio je povijest filozofije. Objavio je i preveo veći broj knjiga.

Bio je predsjednik Društva za filozofiju, tajnik Hrvatskog filozofskog društva, član Kruga 99 (potpredsjednik), počasni član društva Assoziatione Nicolo Copemico – Alunni del ateneo Estense, Ferrara, Italija, dobitnik priznanja (Počasni doktorat) "Doctoratus philosophiae honoris causa" na Università di Ferrara, Italija 1997, te International Peace Prize, United Cultural Convention sitting in the United States of America.

Član je P.E.N Centra BiH. Bio je dopisni član ANU BiH.

Kopirati