Akademska pomoć

Umberto Eco mladima: Ako ste pjesnik ne jurite za fakultetskom diplomom

Kultura / Flash | 24. 12. 2015. u 18:24 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poznati pisac Umberto Eco u knjizi "How to Write a Thesis" (Kako napisati tezu), koju je pripremio za svoje studente, a koja je zamišljena kao akademska pomoć za studente književnosti, nudi savjete za sve pisce i one koji bi to htjeli postati, prenosi Agencija Anadolija.

U knjizi opisuje cijeli proces pisanja, od odabira teme do sprovođenja istraživanja, planiranja i ponovnog iščitavanja.

"Ne piši duge rečenice. Ako ti padaju na pamet, zapiši ih, ali ih pojednostavi. Ne plaši se da ponovljaš subjekat dva puta, i kloni se previše zamjenica... Pseudo pjesnik koji piše svoju tezu u formi poezije jadan je pisac. Od Dantea do Eliota, kada avangardni pjesnici žele govoriti o svojoj poeziji, oni pišu u čistoj prozi", napisao je Eco.

U knjizi savjetuje da osobe koje žele biti pjesnici ne trebaju ići na fakultet.

"Jesi li pjesnik? Onda ne juri za fakultetskom diplomom. Često pravite nove paragrafe. Radite to kada je potrebno i kada tempo teksta to zahtijeva, ali što češće to bolje", navodi Eco.

Također savjetuje studente da traže mišljenje i kritiku od svojih mentora.

"Ne izigravaj usamljenog genija. Izbjegavaj znak uzvika da naglasiš izjavu. To nije primjereno u kritičkom eseju... Dozvoljeno je jednom ili dvaput, ako je cilj da učinite da čitalac skoči iz stolice i da mu obratite pažnju na žestoke izjave poput: 'Obrati pažnju, nikad ne pravi ovu grešku!' Efekt će biti jači ako jednostavno kažete bitne stvari", napisao je ovaj pisac.

Kopirati
Drag cursor here to close