Akcija za kulturu

Udruženo do boljeg položaja u kulturnim i kreativnim industrijama

Posebna pažnja posvećena je udruživanju i zaštiti prava nove klase koju je kreirala digitalna revolucija kojoj je potrebno omogućiti humane uvjete za rad.
Kultura / Flash | 08. 10. 2018. u 22:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

AKCIJA Sarajevo organizator je debate pod nazivom “Uspon kolaborativnih/ kooperativnih ekonomija – šansa za kulturni prekarijat u BiH?” koja je u Sarajevu okupila mnoštvo zainteresiranih, prvenstveno iz sfere kulture, grafičkog dizajna i freelancera.

Posebna pažnja posvećena je udruživanju i zaštiti prava nove klase koju je kreirala digitalna revolucija kojoj je potrebno omogućiti humane uvjete za rad.

To često podrazumijeva i rad na promjeni zakonodavstva što je istakla Elena Babić, predstavnica Udruženja “Freelance” BH.

Samira Nuhanović, osnivačica “Kooperative”, “zadruge za učenje pojasnila je značenje i razvoj pojma zadruge, dok su Giulio Focardi I Lorenza Salati, istraživači kolaborativnih ekonomija i pokretači coworking prostora Multifactory R84 u Mantovi predstavili publikaciju “Uspon kolaborativnih ekonomija- Od coworking prostora do multifactory modela” čiji su autori.

Publikaciju je u sklopu projekta TandemEurope izdalo Udruženje AKCIJA. Centralni koncept kojeg knjiga promovira je “multifactory”, novi tip produktivnog i kolaborativnog prostora u kulturnom sektoru.

Kao zajednički radni prostor razlikuje se od modela "coworking prostora" kao "zajednica sa svrhom" gdje su ključni faktori umjetničke i gospodarske djelatnosti, besplatan pristup zajedničkim resursima i slobodna razmjena znanja.

Mario Hibert s Filozofskog fakulteta u Sarajevu i Aida Kalender iz Akcije pojasnili su pojam prekarijata - nove klase koju čine milijuni ljudi koi prolaze kroz zajednička iskustva nesigurnosti u radu i zaposlenju.

Sudionici i sudionice debate govorili su i o napuštenim industrijskim prostorima širom Bosne i Hercegovine koji bi mogli biti iskorišteni za stvaranje prostora u kojem bi zajednički djelovali oni koji se bave kulturnim i kreativnim industrijama u našoj zemlji.

Debatu je otvorio veleposlanik Republike Italije u BiH Nicola Minasi, a saradnju R84 i Udruženja AKCIJA omogućio je TandemEurope, inicijativa Europske kulturne fondacije (Amsterdam) I Mit Oste.V. (Berlin) za društvenu inovaciju i promjenu posredstvom kulture, a organizaciju debate, te izdavanje publikacije podržali su FODBiH i Heinrich Boell Stiftung BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close