Sarajevo

Duvnjaci baštinu izlažu u Sarajevu

Izložba će biti otvorena 19. lipnja u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu, s početkom u 19 sati.
Kultura / Flash | 15. 06. 2018. u 10:12 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini "Stećak" iz Tomislavgrada, pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva kulture i sporta, organizira izložbu "Nematerijalna kulturna baština u Federaciji Bosne i Hercegovine". 

Izložba će biti otvorena 19. lipnja u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu, s početkom u 19 sati. 

Na izložbi će, kroz tekst, fotografiju, video materijale i predmete, biti predstavljeno dvanaest kulturnih elemenata s preliminarne otvorene liste nematerijalnoga kulturnoga naslijeđa/baštine Federacije Bosne i Hercegovine, koju je izradilo Federalno ministarstvo kulture i sporta. 

Tu listu čine konjičko drvorezbarstvo, potkivanje jaja u Kreševu, umijeće izrade čipke – kera, hodočašće na Ajvatovicu – Prusac, hodočašće sv. Ivi – Podmilačje, izrada grnčarije u Liješevu, običaj košenja u Kupresu, ganga, polifoni oblik ruralne tradicije, umijeće izvođenja sevdalinke, glazbeno-poetskog oblika gradske glazbene tradicije, umijeće gradnje i sviranja instrumenta karaduzen, polifoni oblik pjevanja "U tri" u Usori i skokovi sa Starog mosta u Mostaru. 

Eksponati koji će biti izloženi su iz Etnografske zbirke Samostana-duhovnog centra "Karmel sv. Ilije" na Buškom jezeru pored Tomislavgrada.

Kopirati
Drag cursor here to close