Sarajevo

Učenici na putu za Istanbul: Mi smo s Turskom prijatelji i braća. Mnogo je volimo!

Kultura / Flash | 28. 08. 2016. u 11:51 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oko 150 učenika iz državnih škola sedam županija u Bosni i Hercegovini koji uče turski jezik jutros su ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu krenuli put k Istanbulu, gdje će ostati sedam dana.

Put je organizirao Turski kulturni centar Yunus Emre u okviru projekta "Moj izbor je turski".

Mustafa Yildiz, zamjenik direktora Turskog kulturnog centra Yunus Emre, kazao je kako se djeca vraćaju 3. rujna i da će u Istanbulu posjetiti različita kulturna i povijesna mjesta među kojima se nalaze dvorci Topkapi, Dolmabahce te Aya Sofiju, muzeje i druga mjesta, a imat će i priliku vrhunsku tursku kuhinju u najboljim restoranima u Istanbulu.

"Djecu smo birali putem različitih natjecanja. To su bila najuspješnija djeca u natjecanjima u crtanju, poznavanju turskog jezika i sportskim natjecanjima", rekao je Yildiz dodavši kako će 50 djece biti smješteno u objektima uprave Istanbula, a 100 njih bit će smješteno u objektima Direkcije za obrazovanje Turske.

Yildiz je rekao kako u Istanbul putuju djeca starijih razreda osnovne škole, ali i oni nešto stariji. Prema njegovim riječima nekoliko tisuća učenika u državnim školama u sedam kantona u BiH uči turski jezik, a u tijeku su pregovori i ministarstvima obrazovanja kako bi se taj broj povećao te bi i djeca škola drugih kantona bila uključena.

Učenica iz Zenice Hamida Ćatić rekla je kako joj je ovo drugi put da ide u Tursku, a da je ranije išla u Izmir. Turski jezik uči već četiri godine i kako kaže voli turske serije, putem kojih je dosta naučila.

"Mi smo s Turskom prijatelji i braća. Mnogo je volimo", kazala je Ćatić na turskom jeziku. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close