Park Bundek

U Zagrebu otkrivena bista Mahatme Gandhija

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić istaknuo je kako je postavljanje ove biste važno za Zagreb te simbol jačanja dobrih odnosa između Indije i Hrvatske.
Kultura / Flash | 02. 10. 2019. u 13:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na međunarodni dan nenasilja u parku Bundek otkrivena je prva bista Mahatme Gandhija u Hrvatskoj povodom 150. obljetnice njegova rođenja, javlja Anadolija.

Bistu Mahatme Gandhija, djelo poznatog indijskog kipara, otkrili su gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, predsjednik Hrvatske vlade Andrej Plenković i veleposlanik Indije u Hrvatskoj Arindam Bagchi.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u svom je obraćanju istaknuo kako su Ujedinjeni narodi rođendan Mahatme Gandhija proglasili međunarodnim danom nenasilja.

Dodao je kako je svoju poruku mirnog rješavanja problema i nenasilje pronio diljem svijeta.

“Povratkom u Indiju svoja iskustva artikulirao je u pokret koji je omogućio da neposredno pred kraj njegova života Indija 15. kolovoza 1947. stekne svoju neovisnost”, rekao je Plenković.

“Sila je oružje slabih, a nenasilje oružje jakih”, Gandhijev je citat kojeg je Plenković izdvojio.

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić istaknuo je kako je postavljanje ove biste važno za Zagreb te simbol jačanja dobrih odnosa između Indije i Hrvatske.

Bandić je poručio kako Gandhijevo zalaganje za svoj narod i žrtva koju je podnio mogu poslužiti kao primjer svim vođama, bez obzira vodili državu, grad ili društvo, ali i u odnosu prema samima sebi.

“Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu”, citirao je Bandić Gandhija i dodao kako je to poruka koja odzvanja i u našem vremenu i poziva sve na akciju.

On nije samo velikan Indije, nego cijelog svijeta, zaključio je Bandić.

Veleposlanik Indije u Hrvatskoj Arindam Bagchi istaknuo je kako ova bista pokazuje ljubav koju Hrvatska njeguje prema Mahatmi Gandhiju.

”Za Indijce Mahatma Gandhi je otac nacije, čvjek koji nas je doveo do slobode od kolonijalne vladavine svojim jedinstvenim oružjem nenasilja”, kazao je Bagchi.

Na svečanosti otkrivanja biste nazočili su i veleposlanici Velike Britanije, Ruske Federacije, Sjedinjenih Američkih Država, saborski zastupnici i druge osobe iz političkog i javnog života.

Bista je poklon indijskog naroda i predsjednika Rama Natha Kovinda koju je najavio darovati prilikom svoje prve posjete Hrvatskoj ove godine, ujedno prve posjete jednog indijskog predsjednika Hrvatskoj.

Na postolju biste stoji natpis s izjavom Gandhija “Nema puta ka miru, mir je put”.

Bistu Gandhija je izradio istaknuti indijski kipar Ram Vanji Sutar koji je ujedno autor i Kipa jedinstva postavljenog u Gujaratu, najvišeg kipa na svijetu.

Kopirati
Drag cursor here to close