Bogat sadržaj

U Tomislavgradu obilježena 'Noć muzeja'

Izložba je popraćena katalogom, a snimljen je i CD s odabranim dijelovima teksta iz kataloga koji je prevashodno namijenjen osobama oštećenog vida.
Kultura / Flash | 01. 02. 2020. u 14:10 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Franjevačkog muzeja "Fra Jozo Križić" i Kulturno informativnog centra (KIC), u Tomislavgradu je u petak navečer po peti put priređena kulturna manifestacija "Noć muzeja".

Manifestacija je počela u Franjevačkom muzeju otvaranjem izložbe pod nazivom "Ispričat ću ti priču" autorice Timke Alihodžić iz Arheološkoga muzeja u Zadru. 

''Kroz panoe i vitrine s izloženim grobnim nalazima i prilozima autorica  je ispričala priču o običajima pokapanja u antičkom Zadru, te na osnovu rezultata antropološke analize i grobnih priloga pokušala rekonstruirati život ljudi čiji su grobovi prezentirani na izložbi'' - kazao je kustos muzeja u Tomislavgradu Stipan Dilber.

Foto: Fena / U Tomislavgradu obilježena 'Noć muzeja'

Po njegovim riječima, značajno mjesto na izložbi zauzima i vitrina s kopijama predmeta koji su dostupni za taktilni osjet osobama oštećenog vida, dok su kratke legende napisane Brailleovim pismom.

Izložba je popraćena katalogom, a snimljen je i CD s odabranim dijelovima teksta iz kataloga koji je prevashodno namijenjen osobama oštećenog vida.

Nazočne je pozdravio i gvardijan Franjevačkog samostana u Tomislavgradu fra Sretan Ćurčić, kazavši kako je jedan od razloga postavljanja ove izložba upravo antika, kao razdoblje utjecaja grčke i rimske kulture .

''Izložba 'Ispričat ću ti priču' autorice Timke Alihodžić predstavlja priče stare dvije tisuće godina. Otkopana su 4 groba u Zadru gdje je pronađeno na stotine raznoraznih predmeta, temeljem čega je autorica napisala priču o životu, stradanju i vjerovanju ondašnjih ljudi'' - kazao je fra Sretan.

Foto: Fena / U Tomislavgradu obilježena 'Noć muzeja'

O samoj izložbi, njenom nastanku, dosadašnjem postavu i značaju govorila je autorica Timka Alihodžić.

''Zadar ima izrazito veliku nekropolu, a istraženo je 2400 grobova koji pripadaju antičkom periodu. Nismo mogli o svim grobovima ispričati sve, ali smo izvukli četiri priče koje smo satkali na osnovu rezultata antropološke analize'' - kazala je Alihodžić.

Za ovu izložbu u Tomislavgradu, kaže autorica, pripremljeno je oko 130 izložaka, a svaki od njih ima svoju posebnu priču.

''Prigodom ispraćanja najmilijih na onaj svijet nije se štedjelo. Vjerujući da će umrli nastaviti živjeti na drugom svijetu, tugujući bi pokojnicima pripremili raznovrsne darove, od osnovnih, kao što su novac za plaćanje putarine i svjetiljke za osvjetljavanje puta, preko luksuznih predmeta do skupocjenoga nakita. Ovo je samo mali izbor predmeta priloženih u grobove a njihova je ljepota dostatna sama po sebi'' - istaknula je Alihodžić.

U drugom dijelu 'Noći muzeja', priređenom u Galeriji Kulturno informativnog centra u Tomislavgradu, posjetitelji su mogli vidjeti izložbu stripa, karikature i grafike "Majstori baluna" autora Julija Jelaske iz Zadra, koju je otvorila ravnateljica KIC-a Danijela Papić.

Kopirati
Drag cursor here to close