Na gradilištu Lidla

U Srbiji otkrivena nekropola iz brončanog doba

Graditelji i arheolozi žure čim prije obaviti svoj dio posla, ali ih prekidaju česte kiše, navodi RTS.
Kultura / Flash | 21. 07. 2018. u 21:42 Bljesak.info
Kopirati

Na gradilištu buduće trgovine njemačkog Lidla u Srbiji, u blizini Paraćina, otkriveno je groblje iz brončanog doba, objavila je u subotu Radio-televizija Srbije (RTS), pozivajući se na rezultate arheoloških ispitivanja na tom lokalitetu.

U naselju Gloždak u Paraćinu nalazi se groblje iz brončanog doba – ostaci nekropola starih 3.000 do 3.500 godina, potvrdila su prva zaštitna arheološka iskapanja. Skinut je tek prvi sloj, a povijesno vrijedniji artefakti očekuju se na dubini od jednog metra, piše Hina.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Graditelji i arheolozi žure čim prije obaviti svoj dio posla, ali ih prekidaju česte kiše, navodi RTS. Zaštitne radove na lokalitetu financira Lidl prema zakonu o kulturnim dobrima, a arheološka iskapanja trajat će tridesetak dana i u ovoj fazi ne ometaju izgradnju Lidlova supermarketa.

''Nalazište za sada nadilazi naša očekivanja, jako je bogat lokalitet u pitanju, čak smo donekle iznenađeni količinom nalaza tako da je za sada sve u najboljem redu'', rekao je za RTS Vojislav Filipović, istraživač Arheološkog instituta u Beogradu.

Kopirati