Napredak

U Sarajevu predstavljena zbirka ratnih dokumenata o Hrvatima

Kultura / Flash | 11. 04. 2017. u 09:12 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Knjiga "Hrvatski koordinacioni odbor 1993. i 1994. godine", objavljena u nakladi HKD "Napredak" i "Napredak Futura" d.o.o. Zagreb, predstavljena je sioć u dvorani Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu.

Autori knjige su Franjo Topić, Hrvoje Šapina, Tvrtko Nevjestić i Marijo Pejić, a o njoj su govorili Ivo Komšić, Mario Bernadić i Franjo Topić.

Marijo Pejić je istaknuo da knjiga obrađuje iznimno važnu temu iz povijesti hrvatskog naroda u BiH – okolnosti nastanka, ideje, postanak HKO-a, djelovanje HKO-a 1993. i 1994. godine, te aktivnosti HKO-a prije i poslije održavanja Sabora Hrvata u Sarajevu.

''Napisana je na temelju širokog poznavanja problematike BiH, iskustva sudjelovanja u borbi za suverenost BiH i ravnopravnost hrvatskog naroda te uvida u izvornu arhivsku građu. Smatram da će ova knjiga biti nezaobilazna za svako buduće istraživanje političke povijesti BiH i položaja hrvatskog naroda u njoj te da će izazvati interes znanstvene i šire javnosti'', ocijenio je.

Mario Bernadić smatra da knjiga "Hrvatski koordinacioni odbor u Sarajevu 1993. i 1994." svakako može dati značajan doprinos boljem razumijevanju ratnih događanja na ovim prostorima. Mišljenja je da, osim toga, ona nesumnjivo pruža važna saznanja i jasan uvid i u onu politiku i logiku koje su vodile k ratu, kao i u onu koja je vodila od rata natrag prema miru i suživotu.

''Stoga je ova knjiga i povijesna i politološka, ali također i teološka, i to minimalno u smislu što pruža jasan uvid u službene stavove Katoličke crkve tijekom rata. Naime, autori se u stvaranju ovoga djela nisu ustručavali od učestalog prikazivanja i onih mišljenja i stavova koja osobno očito doživljavaju kao protivna. To i daje osobitu draž te istinsku intelektualnu i znanstvenu vrijednost ovom djelu'', istaknuo je Bernadić.

Za Ivu Komšića ova je knjiga istinska spomenica – povijesnog pamćenja, vizije života i platforme djelovanja HKO-a, važna ne samo za hrvatski narod u Sarajevu i BiH, već i za sve građane u državi BiH.

Franjo Topić naglašava da je HKO mirovni i pozitivni projekt te da nije nastao iz želje da se neki ljudi i najvažnije institucije bave nekim drugim poslovima, nego je nastao iz nevolje i želje da pokuša spasiti mnoge ljudske živote, obraz i mogućnost opstanka Hrvata i Crkve u Sarajevu, a onda i u BiH.

''Ne bi se najvažnije i najuglednije institucije i organizacije upustile u ovakav projekt da voda nije došla do grla. Članovi HKO nastojali su i u vrijeme mržnje, jer bez nje se ne može ratovati, širiti dijalog, sporazumijevanje i ljubav. Prvi cilj je bio da preživimo a drugi da što dostojanstvenije preživimo i smatramo da smo to dobrim dijelom i uspjeli'', kazao je Topić.

Članovi HKO-a bili su - Ivo Komšić (HSS BiH), don Nikola Lovrić (Nadbiskupija Vrhbosanska), Ljubo Lucić (Franjevačka provincija Bosna Srebrena), Tvrtko Nevjestić (Hrvatska gospodarska zbornica), Tomislav Obrdalj (HDZ BiH), don Franjo Tomić (Caritas), Franjo Topić (HKD Napredak) i Slavko Zelić (HVO Sarajevo), saopćeno je iz Hrvatskog narodnog vijeća.

Kopirati
Drag cursor here to close