Program

U programskom fokusu ovogodišnjeg Festivala MESS atipične naracije

Kultura / Flash | 27. 03. 2017. u 12:57 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direkcija Internacionalnog teatarskog festivala MESS povodom Svjetskog dana kazališta, uz poruku Internacionalnog teatarskog instituta koju je ove godine napisala francuska filmska i kazališna glumica Isabelle Huppert, čestita svim kolegama i kolegicama ovaj značajni datum.

Festival MESS, njegovo 57. izdanje, bit će održan od 30. rujna do 8. listopada. U fokusu ovogodišnjeg festivala bit će atipični naratori i naratorke, oni čiji se glasovi rjeđe čuju u društvu, a pripovijedat će publici najčešće žene, ali i interseksualne osobe, djeca, izbjeglice ili osobe s tjelesnim poteškoćama, navodi se u priopćenju Direkcije Festivala.

''Vjerovatno najupečatljiviji europski redatelj političkog kazališta posljednjih godina Milo Rau, dolazi na MESS sa "5 Easy Pieces". Polazište je može li se napraviti predstava o zloglasnom ubojici djece, u kojoj igraju djeca? Estetska i kazališna pitanja spajaju se sa onim etičkim: kako djeca razumiju značenje empatije, gubitka, starosti, razočarenja ili otpora? Kako mi reagiramo kada ih vidimo da igraju scene nasilja ili ljubavi? Predstava je odabrana u selekciju Theatertreffena, u kojoj je najboljih deset predstava prošlogodišnje produkcije sa njemačkog govornog područja'', navodi se u priopćenju Festivala MESS.

Italijanska trupa Motus će prvi put gostovati na MESS-u sa predstavom nastalom po romanu "Srednji spol" Jeffreya Eugenidesa. "MDLSX" je specifična predstava upravo po svojoj glavnoj glumici Silviji Calderoni, za koju je jedan kritičar napisao da mora da je sačinjena od žive, jer nitko smrtan i satkan od mesa i kosti ne može napraviti takvu transformaciju.

Iz Bugarske dolazi komad "Mir vam" u režiji Nede Sokolovske, dokumentarna predstava trupe Vox Populi koja se bavi izbjegličkom krizom iz perspektive bugarskog društva. Protagonisti predstave su migranti, izbjeglice i Bugari kojima se životni putovi ukrštaju. Redateljica bira zanimljivu perspektivu koja se nazire već u naslovu. Ljudi svih religija upućuju pozdrav "Mir s vama".

Francuska predstava "Neželjena", čija će premijera biti održana u srpnju na festivalu u Avignonu, bavi se ženama i djecom žrtvama ratnog silovanja i nasilja. Dorotee Munyaneza, koreografkinja i autorica iz Ruande temi će pristupiti iz ugla preživljavanja, postavljajući pitanje kako pjevati i govoriti, te plesati poslije svega.

Dvoje enfant terriblea, rumunjski redatelj Radu Afrim i poljska spisateljica Dorota Maslowska, iz Narodnog pozorišta iz Bukurešta, dolaze s predstavom "Bez obzira koliko se trudimo". Radu Afrim kaže da ga nikada nije zanimao politički teatar, ali jeste onaj društveno angažirani, a u svijetu Maslowske društvena bol nalazi se i u kefiru i u plastičnim bocama od dva litra, kao i u papirnim avionima iz II svjetskog rata.

"Jedan gest" je predstava o znakovnim jezicima, jezicima u množini, jer se oni od države do države razlikuju. Bavi se komunikacijom između dva svijeta – svijeta osoba koje čuju i onih koje ne čuju. U predstavi igraju osobe sa poteškoćama u sluhu i gluhe osobe. Ovaj komad iz Poljske producirao je Teatr Nowy Warszawa, a režirao Wojtek Ziemilski.

Argentinska koreografkinja i performerka Marina Otero publici će se predstaviti sa komadom "Sjećati se 35 godina da bi se živjelo 60 minuta". Otero je ambiciozno krenula sa namjerom da kroz jednu predstavu da smisao svom životu. Napravila je izuzetno dirljivih, autoironičnih i duhovitih 60 minuta u kojima njena stvarnost izgleda kao fikcija, a fikcija kao njen stvarni život.

Na MESS se vraća ukrajinski redatelj Andriy Zholdak, kojeg publika pamti po silovitoj predstavi "Život sa idiotom". Komad "Elektra", u produkciji Makedonskog narodnog teatra, sirova je i brutalna i postavlja pitanje zašto je ljudska reakcija na ekstremne okolnosti gotovo uvijek nasilje i ciklus osvete i zašto se to od vremena kada je "Elektra" napisana nikada nije promijenilo.

Belgijska trupa Berlin postavit će vrlo uzbudljivu instalaciju za publiku od 30 ljudi. Berlin se bavi dokumentarnim kazalištem i snima ljude neobičnih biografija širom svijeta. Krenuli su od slavne teze da šest osoba dijeli poznanstvo bilo koje dvije osobe na planeti zemlji. Šest osoba od vas do ubojice iz Francuske, cirkuskog direktora iz Rusije, Indijanca u malom selu u Stjenovitim planinama. I osobe koja sjedi do vas u teatru. Berlin tvrdi da će izbrisati stupnjeve između vas i bilo koga i upoznati vas direktno.

Bh. selekcija je u tijeku i bit će objavljena zajedno s finalnim programom festivala 21. kolovza 2017. Ovogodišnja selektorica je dramaturginja, teoretičarka i kritičarka iz Slovenije Alja Predan.

Kopirati
Drag cursor here to close