Tomislavgrad

U Prisoju podignut spomenik poginulima u ratovima

Jedan od inicijatora izgradnje spomenika Mijo Kutleša istaknuo je kako je spomenik podignut zahvaljujući donacijama Prisojana.
Kultura / Flash | 13. 08. 2018. u 11:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U mjestu Prisoje kod Tomislavgrada u nedjelju je otkriven spomenika poginulim braniteljima iz 1. i 2. svjetskog te Domovinskog rata.

Spomenik nosi naziv "KRIŽ - Vrata u vječnost" i rad je akademskog kipara Anđelka Mikulića koji je pet kamenih blokova s hrvatskim biljezima oblikovao i posložio tako da tvore slavoluk - vrata u obliku križa koja simboliziraju prolaz u vječnost.

Na blokovima su upisana imena 188 mještana Prisoja stradalih u ratnim sukobima 20. stoljeća.

Svetu misu zadušnicu te blagoslov spomenika predslavio je biskup Porečke i Pulske biskupije, mons. Dražen Kutleša, a otkrivanju spomenika nazočili su predstavnici općinske i županijske vlasti, članovi Hajdučke družine Mijata Tomića, Kliški uskoci, Bleiburški vod te mnoštvo domicilnih i iseljenih Prisojana pristiglih iz svih krajeva svijeta.

''Ovaj spomenik ne treba našim pokojnima, on njima ništa ne znači, ali mnogo govori o nama. Pozvani smo da svoje pokojne štujemo, da za njih molimo i da im zahvaljujem'', istaknuo je u prigodnoj homiliji mons. Kutleša.

Jedan od inicijatora izgradnje spomenika Mijo Kutleša istaknuo je kako je spomenik podignut zahvaljujući donacijama Prisojana.

Ukupno je prikupljeno 140.000 maraka, sama izgradnja spomenika koštala je 56.000 maraka, a ostatak novca bit će usmjeren na uređenje mjesnog groblja.

Kopirati
Drag cursor here to close