''U kući oca mojega''

U Posušju svečano otvoren franjevački muzej

Muzej raspolaže i s dvije Muzejske čuvaonice, bogatom Knjižnicom i s Lapidarijem koji je u izgradnji.
Kultura / Flash | 09. 10. 2018. u 19:15 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Franjevački muzej ''U kući oca mojega'', s pratećom postavom eksponata, u utorak je svečano otvoren u Posušju.

Vinku Sablji, predsjedniku Hrvatskoga svjetskoga kongresa, pripala je čast otvorenja, dok je prostorije muzeja blagoslovio fra Miljenko Šteko.

Uz mnoštvo uzvanika ovom događaju je nazočio i Općinski načelnik Branko Bago.

Foto: Općina Posušje / Franjevački muzej 

U prve tri prostorije muzeja smještena je Etnografska zbirka. U njoj je postavljena kultura posuškoga kraja s konca 19. i početka 20. stoljeća. Zbirka raspolaže sa 173 eksponata, od kojih je njih 91 izložen. U četvrtoj prostoriji smještena je Sakralna zbirka, koja sadrži šezdesetak vrlo vrijednih izložaka.

Najstariji eksponat je misal iz 1827.godine, dok je možda najvrijednija posudica za sveta ulja iz 1896. godine s natpisom Župa Posušje. U istočnom dijelu Muzeja smještena je Arheološka zbirka, u čijem je stalnom postavu izloženo 110 eksponata. Vrijeme nastanka eksponata je neolitik/eneolitik ( oko 6 500 do 3 500 god.pr.Kr.), brončano i kasno brončano doba (oko 3 000 do 1 200 god.pr. Krista, željezno doba ( od 1 200 god. pr. Krista pa nadalje) te od početka do kraja srednjeg vijeka (od 5. do 16. st. poslije Kr.).

Foto: Općina Posušje / Franjevački muzej 

Tu je i Numizmatiča zbirka, koja sadrži različite novčiće od sredine 3. stoljeća pr. Krista pa sve do novijega doba. Zbirka sadrži oko 150 rimskih novčića, novije kovanice iz 54 države svijeta te nešto papirnatih novčanica i žetona.

Muzej raspolaže i s dvije Muzejske čuvaonice, bogatom Knjižnicom i s Lapidarijem koji je u izgradnji.

Prije svečanog čina otvaranja ove, za Posušje značajne kulturne institucije, na području istočnog ulaza u Posušje blagoslovljen je i otkriven posuški križ, simbol stradanja Hrvata kroz povijest, stoji na službenoj stranici Općine Posušje.

Foto: Općina Posušje / Posuški križ
Kopirati
Drag cursor here to close