Rijek iz kamena

U Počitelju održana pjesnička večer

Kultura / Flash | 07. 08. 2012. u 22:35 Z.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U ugodnom ambijentu ljetne bašte restorana ''Staklo'' u Počitelju održana je večeras treća po redu pjesnička večer ''Rijek iz kamena'', na kojoj je ove godine nastupilo 20 književnika iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Program je otvorila čapljinska klapa ''Signum'', nakon čega je okupljene pozdravila voditeljica Tina Laco koja je predstavila program večeri i pjesnika.

Okupljenima se na nazočnosti zahvalio Željko Bonić, pročelnik odjela za društvene djelatnosti Općine Čapljina, koji se posebno zahvalio čapljinskom književniku Ljubi Krmeku, začetniku i glavnom organizatoru ove manifetacije.

I ove godine večer su svojom nazočnošću uveličali mnogobrojni poznati književnici i pjesnici, pa su tako okupljeni mogli čuti stihove Tomislava Marijana Bilosnića, Paje Kanižaja, Enerika Bijača, Stjepana Šešelja, Božidara Brežinščaka Bagole, Ružice Soldo, Ante Tadomira Nadića Šutre, Tine Ključe, Fabijana Lovrića, Jasenke Požega Sremac, Miljenka Stojića, Lidije Pavlović Grgić, Pere Pavlovića, Stipana Grcića, Tine Laco, Srećka Marijanovića, Vladimira Šenjuga, Ljube Krmeka, Jozo Jakiše i Dušana Muse.

Osmijehe na lica okupljenih izmamio je svojim nastupom Pajo Kanižaj, koji je prije čitanja svojih pjesama izrecitirao nekoliko aforizama, pa je tako rekao kako je ''nekad pisao za svoj račun, a sad piše na svoj račun'', te ''u životu i u vinu odavno nađoh pravac - crven, bijel, plav, i crveno, bijelo i plavac.''

Valja istaknuti kako je među ovim velikanima lijepe riječi svoje pjesme predstavio i čapljinski trojac u sastavu Ljubo Krmek, Jozo Jakiša i Dušan Musa.

 

Rijek iz kamena

Tka srpanj na dva razboja,
rijekom uz topole lijeska i mreška rubove dragog ljeta,
u vrelinu razastire dan.

Sunce tka srpanj,
a ja sakupljam riječi iz duše da ne pukne ojađeno zvono,
žedan kamen bez studenca srpanj tka,
izgara u plamen na rijeci i na kamenu.

O Bože

Neka je rijeka i kamena,
od dodira na kamenu, na Neretvi u znamenu
rijek iz kamena, rumen od svjetlosti, stamen od riječi,
koja razumije i tebe, i mene.

Dok sunce tka srpanj,
a rijeka presijava put,
ljeska između kamena morem na pučinu
rijek iz kamena.

Enerika Bijač

Kopirati
Drag cursor here to close