Careva džamija

U Nevesinju otvorena obnovljena džamija

Kultura / Flash | 24. 04. 2016. u 17:40 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uz prisustnost uzvanica iz vjerskog, političkog i društvenog života, u Nevesinju je otvorena obnovljena Careva džamija.

Do 1992. godine, kada je prvo minirana, a potom i potpuno srušena, bila je jedna od najstarijih u našoj zemlji. Svečano otvaranje bila je prilika da gradić u istočnoj Hercegovini pohode brojni Nevesinjci, od rata rasuti širom svijeta, piše Federalna.ba.

Gradio ju je od 1481. do 1512. sultan Bajazid II, po kome je osim Careva, nosila naziv i Hadži-velina džamija. Sve do 1992. godine.

"Prvi put je minirana u travnju 1992., a u lipnju je srušena. Svi fragmenti džamije i njeni ostaci su dislocirani odavde", kazao je Šerif Kujan, predsjednik IO Medžlisa IZ Nevesinje.

U isto su vrijeme Bošnjaci ovog podneblja bivali protjerivani ili natjerani u bijeg. 24 godine kasnije, s radošću su u Nevesinju klanjali podne namaz.

Rifo Mutilović je jedan od njih.

"Emotivno sam vezan za ovu džamiju. 8 godina sam išao u mejtef ovdje, a bio sam i prilikom njenog prvog miniranja", priča on.

Obnovu džamije, koja je počela prije pet godina, pozorno je pratio i Fadil Ćupina. Njegov otac Dervo još 1936. radio je unutrašnju restauraciju, a istu je čast, otkriva nam, i sam imao nešto kasnije.

"Ja sam 1970. obnovio ovu džamiju, sa istim slikama kakva je bila 1936. Čak i sad imam te papire u podrumu u Nevesinju", govori on.

Careva je džamija ponovo izgrađena sredstvima entitetskih vlada, te donacijama iz Kuvajta. Iako se još čeka dovršetak minareta, današnji je dan, kažu u nevesinjskom Medžlisu, povijesni.

"Nadam se da će ovo ostati ovdje do kijamet dana, da se više nikada neće dogoditi da bilo koji vjerski objekt – džamija, crkva, sinagoga - bude srušen", poručuje Mehmed ef. Čopelj, glavni imam Medžlisa IZ Nevesinje.

Obnovljena džamija najviše će značiti bošnjačkim povratnicima u Nevesinje. Ima ih tek oko 40 obitelji rasutih po selima ove općine.

 

Kopirati
Drag cursor here to close