Stećci

U Nevesinju 3 tisuće kamenih spavača

Nekropola Kalufi predstavlja i turističku atrakciju Nevesinja, pa je do nje asfaltiran pristupni put.
Kultura / Flash | 04. 10. 2020. u 08:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na području Nevesinja evidentirano je čak tri tisuće stećaka. To je najviše stećaka na području jedne općine. Zbog toga se ovaj grad naziva i prijestolnicom stećaka. Najveća nekropola je u selu Krekovi, na lokalitetu Kalufi, udaljena od središta općine oko 12 kilometara.

Najbrojniji i najznačajniji kulturno-povijesni spomenici na području Оpćine Nevesinje su nekropole. U nekropoli Kalufi nalazi se 464 stećka, a većina ih je u obliku ploče, neki su u obliku sanduka, a tri su sarkofaga. Na 44 stećka nalaze se ukrasi. Okvirno potiču iz 14. i 15. stoljeća.

Nekropola Kalufi predstavlja i turističku atrakciju Nevesinja, pa je do nje asfaltiran pristupni put. Stećci kao posebnost ovih prostora, pa i nekropola Kalufi 2016. godine uvršteni su na UNESKO-vu listu svjetske kulturne baštine. Nažalost, dosta stećaka je utonulo u zemlju, a dio je oštećen ili prevrnut, navodi BHRT.

Bosna i Hercegovina je bogata spomenicima koji su, nažalost, u veoma lošem stanju. S obzirom na manjak sredstava za taj vid održavanja kulture identiteta i povijesti, apelira se na upoznavanje lokalnog stanovništva sa značajem onoga što oni imaju u svojoj blizini, jer su oni i do sada bili najbolji čuvari onoga što su nam preci ostavili.

Video: Nevesinje: Evidentirano čak tri hiljade stećaka
Kopirati
Drag cursor here to close