Zbirka poezije

U Mostaru promovirane 'Margine'

Kultura / Flash | 15. 01. 2014. u 08:07 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U galerijskom prostoru spomen kuće 'Svetozara Ćorovića' održana je promocija zbirke pjesama Elisa Bektaša. Promociju zbirke pjesama pod nazivom 'Margine' organiziralo je SPKD 'Prosvjeta' Mostar.

Pred okupljenima o ovoj zbirci su govorili Almin Kaplan, Adnan Žetica i prof.dr. Dražen Pehar, dok je moderator večeri bio Srđan Gavrilović. Sam autor je pročitao nekoliko stihova iz spomenute zbirke.

"...Marginalizam u slučaju ove knjige pjesama i njenog autora nije nikako defetizam, već je to pozicija pjesnika koji odbija sudjelovati u književnom kupleraju na ovim prostorima. Bektaš na rubnim područima gradi svoj prostor, svoju bazu i utočište, koji se, zarovimo li malo dublje u poeziju iz knjige 'Margine', uklapa, ne u provincijsku književnost ovdašnjih literarnih žabokrečina, već u književnost svijeta...", napisao je Đorđe Krajišnik.

Bektaš je rođen 1970. godine u Zenici, a često je boravio u Stocu. Poeziju i prozu objavljivao je u časopisima 'Život', 'Bosanska vila', 'sic!', 'Savremenost', 'Ulaznica'. Do sada je živio i radio u Zenici, Prištini, Beogradu i Sarajevu, a promovirana zbirka mu je literarni prvijenac.

Kopirati
Drag cursor here to close