Zanimljivi kulturni događaji

U Mostaru otvorena manifestacija 'Maj u bašti Ćorovića kuće'

''Najljepši mjesec u najljepšem gradu treba iskoristiti za najljepše manifestacije, a ovom manifestacijom pružamo šansu mladim ljudima da se pokažu i iskažu.''
Kultura / Flash | 05. 05. 2021. u 21:43 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Manifestacija "Maj u bašti Ćorovića kuće", u okviru koje će ovoga mjeseca biti upriličen niz kvalitetnih i zanimljivih kulturnih događaja, otvorena je večeras postavkom "Aleksa Šantić u zbirci Muzeja Hercegovine" o kojoj su govorili Ibrica Dizdar i Zlatko Zvonić.

''Izložba kroz vrlo heterogenu građu prikazuje zbirku koju mi već sedam desetljeća njegujemo, baštinimo, publiciramo, prezentiramo i nastojimo približiti lik i djelo čuvenog Mostarca, velikog pjesnika Alekse Šantića, našem građanstvu i široj publici'' - kazao je Dizdar.

Riječ je, kako kaže Dizdar, o prvoklasnoj i jedinstvenoj muzejskoj građi, zasigurno na ovim prostorima najznačajnijoj od svih koje baštine ostavštinu Alekse Šantića.

''Ono što je činjenica i što imponira jeste što je za tako kratak ovosvjetski život, u samo 56 godina, Aleksa Šantić ostavio iza sebe toliko kulturno blago'' - kazao je Dizdar.

Po njegovim riječima, cilj je tu građu što je moguće više približiti publici.

''Nastojimo svu tu građu koju posjedujemo afirmativno približiti našoj publici i našem građanstvu, a Muzej Hercegovina trudi se posebno surađivati s mostarskim obrazovnim institucijama i ustanovama kako bi mlađe naraštaje privukli da dolaze u muzeje i posjećuju kulturne manifestacije u Mostaru'' - dodao je Dizdar.

Organizator manifestacije "Maj u bašti Ćorovića kuće" je SPKD Prosvjeta Mostar, a glavni tajnik te udruge Goran Kosanić pozvao je sve Mostarce i Mostarke da posjete neki od planiranih događaja.

Foto: Fena / Postavka "Aleksa Šantić u zbirci Muzeja Hercegovine" 

''Najljepši mjesec u najljepšem gradu treba iskoristiti za najljepše manifestacije, a ovom manifestacijom pružamo šansu mladim ljudima da se pokažu i iskažu. Manifestacija "Maj u bašti Ćorovića kuće" donosi niz zanimljivih sadržaja, među kojima, promocija knjige, izložba, poetska večer i gluma'' - istaknuo je Kosanić.

U sklopu manifestacije 10. svibnja planirana je glazbena večer "Šantić pjeva Šantićeve stihove" na kojoj će muzičar Mustafa Šantić pjevati stihove velikog mostarskog pjesnika.

Mostarski teatar mladih 14. svibnja izvest će predstavu "Mir" u režiji Seada Đulića, a 17. svibnja planirana je promocija zbirke poezije Azemine Mehremić uz izložbu radova učenika centra Los Rosales.

"Maj u bašti Ćorovića kuće" nastavit će se izložbom akademske umjetnice Ane Vasić iz Banja Luke 22. svibnja te pjesničkom večeri mladih mostarskih pjesnikinja - Ivane Kosorčić, Lubne Ćurčić i Hane Dizdarević, koja je na programu 26. svibnja.

Manifestacija će završiti 27. svibnja finalnom večeri 8. Šantićevog festivala djece pjesnika.

Ulaz na sve događaje je slobodan.

Kopirati
Drag cursor here to close