Sjećanje na sve žrtve

U Mostaru otvoren Muzej žrtava rata i genocida

Muzej su otvorili ministar obrazovanja, znanosti i kulture Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Rašid Hadžović i jedan od preživjelih logoraša Ismet Ovčina.
Kultura / Flash | 05. 04. 2018. u 14:38 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Muzej žrtava rata i genocida 1992.-1995., čija je misija sjećanje na sve žrtve i ono što se događalo u tom razdoblju u BiH, otvoren je u četvrtak u Mostaru.

Riječ je o prvom muzeju ovakve vrste na području Hercegovine i grada Mostara, odnosno drugom projektu ovakve vrste u BiH jer je 2016. godine u Sarajevu otvoren Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida 1992.-1995.

Muzej su otvorili ministar obrazovanja, znanosti i kulture Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Rašid Hadžović i jedan od preživjelih logoraša Ismet Ovčina.

Ukazujući na značaj projekta, ministar Hadžović je podsjetio kako je misija ovoga muzeja kultura sjećanja i borba protiv zaborava, kao i da muzej ima edukativni značaj za buduće generacije.

''Ono što se ne zapiše i ne ispriča, ili naslijedi od prethodnika, to se nije ni dogodilo. Jedna generacija pamti i sa sobom nosi u mezar, a ako ostanu tragovi onda će i sljedeće generacije moći nešto naučiti od svojih prethodnika'', poručio je ministar Hadžović.

''Želja nam je bila da dokumentiramo i istaknemo sve zločine koji su se dogodili u BiH od '92. do '95. godine'', poručio je Jasmin Mešković, jedan od organizatora postavke Muzeja.

Po njegovim riječima, Muzej svojim postavkama pokriva cijelo područje BiH, odnosno sadrži više od 100 fotografija, zatim pisma, predmete  s kojima su vršene torture i mučenja žrtava svih kategorija u BiH te osam dokumentarnih filmova.

Istaknuo je kako Muzej nije sastavni dio Saveza logoraša u BiH te da je postavka proizišla samoinicijativno. Mišljenja je kako je država BiH trebala ovakav muzej otvoriti odmah poslije prestanka ratnih događanja u BiH.

Nakon otvaranja muzeja uslijedile su reakcije na kartu na kojoj je Federacija BiH predstavljena kako većinska bošnjačka. Dok se, primjerice za Kosovo ističe postotak većinski muslimanskog življa za FBiH se to ne navodi pa se osnivačima muzeja spočitava što se ne navodi da tu žive i Hrvati.

Istodobno su reagirali i mostarski logoraši koji su pozdravili ideju otvaranja Muzeja žrtava rata i genocida 1992.-1995. u Mostaru, ali, kako navode u svom priopćenju u četvrtak, ne i način kreiranja i popis aktera u realizaciji te ideje.

 Iz Udruženja podsjećaju kako su javno pozvali Savez logoraša u BiH i Jasmina Meškovića, kao jednoga od organizatora postavke Muzeja da "odustane od ignoriranja i neuključivanja u ideju i realizaciju projekta najbrojnije i najaktivnije udruženja logoraša u BiH, tj. mostarsko udruženje".

Kopirati
Drag cursor here to close