Židovsko groblje Sutina

U Mostaru obilježen Dan sjećanja na žrtve holokausta

Kultura / Flash | 27. 01. 2017. u 10:37 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu Međunarodnog dana holokausta Ljubo Bešlić, gradonačelnik Grada Mostara, Radmila Komadina, glavna savjetnica Grada Mostara i Predrag Šupljeglav, načelnik Odjela položili su zajedno s predstavnicima Židovske općine Mostar, u ime Grada Mostara vijenac na Židovskom groblju ''Sutina''.

Gradonačelnik Bešlić kazao je tom prilikom kazao treba podsjećati i obilježavati ovaj dan da se ovakve stvari više nikada ne bi ponovile ''jer stradali su nevini ljudi samo zato što si bili druge vjere ili nacije''.

''Mladima moramo prenositi poruke i da nauče iz loših stvari koje su se dogodile u prošlosti i da izvuku pouku za budućnost, kako se one nikada ne bi ponovile'', poručio je Bešlić.

Vijenac na spomen obilježje položili su i predstavnici Židovske općine Mostar, predsjednik Zoran Botića i Sara Romano Vujinović, tajnica Židovske zajednice Mostar.

U Bosni i Hercegovini u Drugom svjetskom ratu od 15.000 Židova njih 12.000 stradalo je u brojnim koncentracijskim logorima širom zemalja bivše države. Glavna skupština Ujedinjenih naroda donijela je Odluku da se 27. siječanj, kada je oslobođen koncentracijski logor Auschwitz, obilježava kao Dan sjećanja na žrtve holokausta.

Odlukom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine od 16. siječnja 2007. godine, 27. siječanj se u BiH obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

Vlasti nacističke njemačke otvorile su logor 1940., nekoliko mjeseci nakon invazije na Poljsku. To je mjesto najvećeg židovskog stradanja. Drži se da je u Auschwitzu ubijeno milijun Židova, 75.000 Poljaka, 21.000 Roma, 15.000 vojnika Crvene armije.

Prema podacima iz različitih izvora, ukupan broj stradalih Židova u Drugom svjetskom ratu kreće se od 4.194.000 do 5.820.960.

Kopirati
Drag cursor here to close