World hijab day

U Mostaru manifestacija povodom Svjetskog dana hidžaba

Kultura / Flash | 02. 02. 2017. u 07:00 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rušenje stereotipa, predrasuda i prevazilaženje skučenih bedema koje nam nameće zajednica jeste glavna maksima kojom se treba voditi svaki pojedinac, ali i zajednica.

Info-servis za mlade Medžlisa Islamske zajednice Mostar je upravo još jednom gore spomenute riječi pretočio u djelo. U srijedu u prepunoj dvorani Kulturnog centra 'Kralj Fahd' svečano je otvorena manifestacija 'World hijab day' u organizaciji Info-servisa za mlade u suradnji s Kulturno edukativnim centrom za ženu 'Sehara'.

Naime, projekat je pokrenut povodom Svjetskog dana hidžaba, a sastoji se od trodnevnog šarolikog programa. Manifestacija je otpočela predavanjem Nudžejme Softić, magistrice bosanskog jezika i književnosti i lektorice web portala Al Jazeere Balkans. Ono što je zasigurno najinteresantnije u Nudžejminoj biografiji jeste to što je jedina žena u Europi s hidžabom koja je istrčala polumaraton, maraton, te koja se sprema za triatlon.

Samim čitanjem ovih kratkih crtica iz Nudžejmine biografije moglo se naslutiti da će predavanje biti krajnje inspirativno i zanimljivo. Tok sinoćnjeg događaja je bio koncipiran kao interaktivno predavanje na kojem su prisutne žene i djevojke bile slobodne postaviti bilo koje pitanje i ohrabrene Nudžejminom pričom podijeliti svoje stavove i iskustva o marami.

Hidžab je kruna svake muslimanke, njen najljepši ukras i najjači štit. Iako mu se spotiču različite konotacije i opisuju ga kao vrstu opresije i stege, hidžab je ženino pravo da bude potpuna, a potpunost vodi ka sreći. Biti sretan je osnovno ljudsko pravo, a isto se odnosi i na maramu.

Nudžejma je živi dokaz da jedna žena s hidžabom može sve i da je najvažnije zacrtati vlastiti cilj i izaći iz svoje komfor zone, ma koliko nam to u početku teško izgledalo.

Program povodom projekta 'World hijab day' se nastavlja već u četvrtak posjetom Info-servisovih aktivistkinja i profesorica Lejle Boškailo-Obradović i Lejle Močević-Mezit mostarskim srednjim školama. Manifestacija se završava u petak 3.2.2017. godine kada će na svečanom zatvaranju nastupiti Ansambl Mostarske kiše.

Svojim prisustvom pružimo podršku Svjetskom danu hidžaba, pređimo preko skučenih bedema, rušimo stereotipe i predrasude!

Kopirati
Drag cursor here to close