Kamerna teatarska scena

U Mostaru izvedena poetsko-scenska izvedba 'Vjerni rob ljepote'

Kultura / Flash | 15. 11. 2016. u 19:16 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Kamernoj teatarskoj sceni mostarskog Centra za kulturu u utorak navečer je premijerno izvedena poetsko-scenska izvedba 'Vjerni rob ljepote' na poeziju bosanskohercegovačkog i bošnjačkog pjesnika Muse Ćazima Ćatića.

Projekt je pripremljen u spomen na stogodišnjicu smrti pjesnika, a poetsko-scensku izvedbu za scenu je priredio Salko Šarić, uz sudjelovanje glumaca Nedžada Maksumića i Diane Ondelj- Maksumić.

U kratkom Ćatićevom životu sve izgleda presudno, sve djeluje nepovratno, ništa nije moglo biti drukčije. Pjesnik je svoj život protrčao zažarenih očiju, raspjevan i grudobolan, i kada se skrasio u tešanjskom haremu u 37. godini, pokopan je pod tek rascvali trn, 6. travnja 1915. godine. Sva njegova djela su naknadno sabrana u dvije knjige: Izvorna poezija i Izvorna i prevedena proza, pod nazivom Sabrana djela.

Musa Ćazim Ćatić je pjevao o sebi, ženi, prirodi, svijetu – jednom riječju, pjevao je život. Ćatiću je poezija bila život, smisao egzistiranja, atmosfera stvarnosti, medijum u kome se neprekidno kretao njegov duh.

Kad se prisjetimo njegovog boemskog života u zagrebačkom Matoševom krugu, njegovih sjedeljki s Ivanom Trnskim u Kavkazu, onda je ovaj mostarski period bio blagotvoran i berićetan. To što je urađeno pod mostarskim nebom, danas je glavni Ćatićev poetski i prevodilački kapital.

Kopirati
Drag cursor here to close