Međugorje

U Majčinom selu započeo 17. susret dječjih domova BiH

Kultura / Flash | 08. 10. 2016. u 10:55 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Majčino selo bit će tri dana domaćin djeci iz deset domova s područja cijele BiH, a tradicionalni susret otvorio je ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a dr. Goran Opsenica koji je u sklopu sinoćnje svečanosti dodijelio i nagrade autorima najboljih literarnih radova pristiglih na nagradni natječaj "Sretno dijete", kao i ustanovama iz kojih nagrađena djeca dolaze.

"Danas smo ovdje da ovaj tradicionalni susret obojimo toplinom naših duša, da pokažemo da u našim srcima ima mjesta za sve i odgovorno obećamo do narednog susreta napraviti korak više, korak naprijed za dobrobit onih u čije smo se ime danas ovdje okupili " kazao je, uz ostalo, ministar Opsenica.

Posebno srdačnu dobrodošlicu djeci i njihovim odgojiteljima na početku svečanog otvaranja Susreta poželio je fra Dragan Ružić, ravnatelj Majčinog sela. On je u uvodnom dijelu svog pozdravnog govora pozdravio i Miroslava Jurešića, pomoćnika u Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike, dr. Gorana Opsenicu, ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a, prisutne savjetnice i inspektorice iz spomenutog ministarstva, Milana Mihaljevića, pomoćnika u Ministarstvu rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih HBŽ-a, načelnika općine Čitluk Ivu Jerkića i župnika župe Međugorje fra Marinka Šakotu.

" Nije potrebno provoditi anketu, ali mislim kako bi se večeras svi složili da ovim susretom i obilježavanjem dječjeg tjedna želimo u središte pozornosti staviti djecu s njihovim potrebama, poteškoćama, s njihovim strepnjama, snovima, kao i s njihovim pravima... Unatoč općoj suglasnosti o pravima najmanjih još i danas mnoga djeca i adolescenti, pa i u našoj zemlji, žrtve su nasilja ili zlouporabe, diskriminacije ili pak žive u uvjetima teške zapuštenosti. Nasilje ima mnoga lica. Bilo koji čin koji kompromitira umno, tjelesno ili duhovno djecu treba gledati kao povredu njihove slobode, stoga i ovaj naš susret treba bi biti, ako ne krik, onda barem poziv da se senzibilizira javnost i svi društveni čimbenici, te da se djeca zaštite i u društvu stvore pretpostavke za ozračje u kojem će moći rasti i ostvarivati svoja prava, društvo u kojem će tjelesno kažnjavanje i nasilje zamijeniti alternativni načini odgoja" rekao je fra Dragan Ružić.

Nakon što je pozdravio prisutne štićenike domova i uvažene goste, odgojiteljima se obratio i načelnik općine Čitluk Ivo Jerkić kazavši: "Vi, dragi odgojitelji, ste preuzeli veliku odgovornost i veliku ulogu. Vi ste ovoj djeci, rekao bih, i otac i mati, vi ste oni koji su uz njih i koji ih odgajaju, usmjeravaju i pripremaju za život. Svi pobrojani domovi čine veliku obitelj koja se danas ovdje druži. Ovdje su domovi iz cijele BiH i dobro je da se ovakvi susreti održavaju svake godine. Siguran sam da će djeca ponijeti lijepa iskustva s ovakvih susreta i mislim da na svim razinama vlasti trebamo preuzeti odgovornost i obvezu za odgoj djece bez roditelja i djece koja su na različite načine ostala bez skrbnika".

Nakon svečanog otvaranja program je nastavljen dječjom priredbom u kojoj su djeca predstavila domove iz kojih dolaze i svoje talente.

Susret se nastavlja različitim sportskim natjecanjima, stvaralačkim radionicama, edukativnim svjedočanstvima, posjetom muzeju na Humcu i različitim aktivnostima.

Kopirati
Drag cursor here to close