Stecak.map

U kamenu uklesano – Svi stećci na jednom mjestu

Stećaka u Bosni i Hercegovini ima preko 60.000, a 24 nekropole stećaka upisane su u UNESCO-vu listu svjetskog naslijeđa.
Kultura / Flash | 28. 08. 2019. u 13:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Projekt "U kamenu uklesano" proveden od strane Fondacije "Mak Dizdar" i podržan od IOM i USAID organizacija imao je za cilj da kroz zajednički rad na proučavanju, zaštiti i promociji kulturnog naslijeđa poveže mlade ljude iz Bosne i Hercegovine.


Fokus projekta su srednjovjekovni nadgrobni spomenici – stećci koji se mogu naći u gotovo svim dijelovima zemlje. Stećaka u Bosni i Hercegovini ima preko 60.000, a 24 nekropole stećaka upisane su u UNESCO-vu listu svjetskog naslijeđa. Usprkos ovim brojkama, te impresivnom značaju za kulturno naslijeđe BiH, velika većina stećaka je u lošem stanju.

Fondacija "Mak Dizdar" identificirala je lokalne aktiviste Fatimu Maslić (Travnik), Božo Morić (Trebinje), Aleksandar Vidojević (Foča), Hamza Elezović (Stolac) i Jasminka Petric (Posušje), koji su bili zaduženi za formiranje timova volontera sa kojim su proveli aktivnosti u okviru projekta.

Te aktivnosti su se odvijale u dvije faze projekta. Prva faza obuhvatila je trodnevnu radionicu na kojoj su sudjelovali svi timovi. Radionica je obuhvaćala osnovnu obuku u istraživačkim metodama (arheologija, historija umjetnosti, etnografija) i tehnikama fotografije i registracije nekropola.

Druga faza obuhvatila je rad timova u svojim zajednicama: registracija i fotografiranje nekropola stećaka, snimanje razgovora sa lokalnim stanovništvom o sjećanjima i pričama vezanim za stećke, te pripremu i pisanje tekstova za publikaciju.

Kroz realizaciju projekta timovi mladih ljudi stekli su vještine samostalnog istraživačkog rada, ojačali vještinu rada u timu, stekli vještinu terenskog rada te se još više upoznali sa kulturnim naslijeđem Bosne i Hercegovine.

Osim stjecanja vještina za timove koji su učestvovali u projektu, "U kamenu uklesano" je višestruko značajan i za kulturno naslijeđe Bosne i Hercegovine.

Prvi put nakon 60-tih godina pokrenuta je inicijativa popisa stećaka, korištenjem suvremenih tehnologija. Pored toga, ovaj projekt se može smatrati prvim korakom k stvaranju turističkog proizvoda: čišćenje nekropola, obrazovanje mladih u ulogama vodiča i stvaranje potrebe za turističkim turama koje bi prikazale bogatu historiju Bosne i Hercegovine.

stecak.map

Interaktivna karta stećaka

Usprkos problemima s kojima su se suočavali timovi u radu na projektu, prevladani su fokusiranjem na osnovnu poruku a to je da stećci pripadaju svim građanima BiH, bez obzira kako ih oni tumačili.

''Projektom 'U kamenu uklesano' želimo potaknuti aktivan odnos prema vlastitom kulturnom naslijeđu među mladima, promovirati ideju pluralizma i multiperspektivnosti u proučavanju prošlosti, te ukazati na bogatstvo i ugroženost naše zajedničke srednjovjekovne baštine. Nadamo se da ćemo ovim projektom podići svijest o stećcima i potaknuti odgovorniji odnos države i lokalnih zajednica prema njima'', istaknuo je Gorčin Dizdar, predsjednik Upravnog odbora Fondacije Mak Dizdar.

Rezultati projekta su web stranica stecakmap.info s upisanim lokalitetima u pet općina (Trebinje, Foča, Stolac, Posušje i Travnik), pet info ploča u spomenutim općinama, očišćenih pet nekropola, publikacija koja sadržava informacije i fotografije obrađenih nekropola, te dokumentarni film autora Marina Bage. Krunu projekta predstavlja izložba fotografija nekropola stećaka, press konferencija i premijerno prikazivanje dokumentarnog filma u Historijskom muzeju u Sarajevu, zakazano za 30. kolovoza.

Kopirati
Drag cursor here to close