Godina na izmaku

U iznimno teškoj godini MTM realizirao 272 predstave i programa

Kultura / Flash | 29. 12. 2015. u 12:13 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Godina na izmaku bila je jedna od najtežih u 40 godina dugoj povijesti 'Mostarskog teatra mladih (MTM) 1974', no umjetnički direktor te teatarske kuće Sead Đulić ocijenio ju je uspješnom.

''Okolnosti za djelovanje bile su iznimno teške. Nemamo podršku ni od koga, vodimo nekoliko sudskih procesa u kojima dokazujemo da mi zaista jesmo Mostarski teatar mladih, i usprkos svemu tome, u 2015. smo realizirali 272 predstave i programa'', kazao je Đulić na godišnjoj konferenciji za novinare.

Po njegovim riječima, 'Mostarski teatar mladih 1974' u 2015. godini realizirao je sedam premijera, sudjelovao je na 11 festivala na kojima je osvojio sedam nagrada, glumački ansambl 'Mostarskog teatra mladih 1974' posjetio više od stotinu bh. mjesta u kojima je realizirao svoje programe, a upriličen je i tradicionalni Festival autorske poetike.

Skokovi sa Starog mosta nisu u domeni kulture

Đulić je ocijenio kako je 2015. godina bila iznimno teška godina za bh. kulturu u cjelini, istaknuvši kako pored kroničnog nedostatka novca još više brine "bahat odnos vlasti prema umjetnosti".

''Izjednačavanje nekih prigodničarskih okupljanja s umjetnošću je nešto što vrijeđa. Ne kažem da nam sve to ne treba, ali evo reći ću, jer uvijek kažem da treba krenuti iz svoje 'avlije', skokovi sa Starog mosta nisu u domeni kulture. Skokove treba financirati iz turizma ili iz sredstava namijenjenih za sport, ali ne iz sredstava za umjetnost. Isto vrijedi za razne dane šljive, dane pšenice, dane kosidbe i slično'', kazao je Đulić.

Govoreći o 2016. godini i programu 'MTM-a 1974', Đulić je kazao kako očekuje da će ona biti bolja za tu kazališnu kuću.

Nagrada Toni Pehar

''Pripremamo nekoliko premijera, a ono što je bitno izdvojiti je predstava 'Kruh i Mediteran'. Predstavu će režirati Gradimir Gojer, koji je adaptirao i objedinio dvije Matvejevićeve knjige 'Mediteranski brevijar' i 'Kruh naš' u ovaj projekt. Gojer će ovom predstavom obilježiti 40 godina svog umjetničkog rada, a upravo je Gojer jedan od osnivača 'Mostarskog teatra mladih' i režirao je drugu i treću predstavu MTM-a 1974. i 1975. godine'', kazao je Đulić.

'MTM 1974' i u 2016. godini bit će fokusiran na rad s djecom i mladima, pa tako već 4. siječnja počinje Sajam dječje kreativnosti "Bajkovnica", sedmodnevna manifestacija koja se organizira devetu godinu za redom, a čiji je osnovni cilj približavanje kazališne umjetnosti djeci.

Na konferenciji za novinare Đulić je objavio i ime dobitnika godišnje nagrade 'Toni Pehar' za glumačko ostvarenje u predstavama 'MTM-a 1974' u protekloj godini.

Umjetničko vijeće MTM-a 1974 ove godine odlučilo je dodijeliti kolektivnu nagradu, i to ansamblu predstave "Biti ili ne biti, to je pitanje" u kojoj igraju Anela Bašić, Sanita Bašić, Midhad Mašić, Alem Neziri i Ali Kamer Aksoj.

Kopirati
Drag cursor here to close