Blagdan kulture

U Grudama se održavaju ''sretni'' 13. Dani Matice hrvatske

Održana je Akademija Matice hrvatske Ogranak Grude na kojoj su 53 učenice i učenika dobili članske iskaznice Matice hrvatske.
Kultura / Flash | 24. 11. 2018. u 11:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Matica hrvatska u Srednjoj školi Antuna Branka Šimića

U Hrvatskom kulturnom domu u Narodnoj knjižnici u Grudama u četvrtak su započeli 13. Dani Matice hrvatske. Gostovali su kolegice i kolega iz Matice hrvatske Ogranak Ilok i iločkog muzeja.

Troje mladih entuzijasta predsjednica Matice hrvatske u Iloku prof. Maja Barić, zatim dipl. arheo. prof. Andrea Rimpf i povjesničar prof. Marko Kevo predočili su publici povijest Iloka i iločke tragedije u Domonskom ratu, zatim ukradenu baštinu iločkoga muzeja, te povijest i djelovanje Matice hrvatske u Iloku.

Večer je bila vrlo zanimljiva, a suradnja ovih dvaju ogranaka Matice hrvatske iz Gruda i Iloka će se nastaviti i ubuduće.

U Grudama su u petak nastavljeni 13. Dani Matice hrvatske, i to u Srednjoj školi Antuna Branka Šimića. Održana je Akademija Matice hrvatske Ogranak Grude na kojoj su 53 učenice i učenika dobili članske iskaznice Matice hrvatske.

Ravnatelju prof. Mladenu Leki uručena je i donacija knjiga za srednjoškolsku knjižnicu u Grudama te je održano prigodno predavanje i prezentiran film o književniku Slavku Kolaru iz HRT-ovog serijala 'Razgovor sa sjenama'' kojemu je svojedobno bio urednikom Dubravko Jelačić Bužimski.

Gosti iz Zagreba iz središnice Matice hrvatske, književni tajnik Matice hrvatske Božidar Petrač i hrvatski književnik Dubravko Jelačić Bužimski predstavili su tako učenicima i profesorima rad Matice hrvatske.

Potom su gosti iz Zagreba posjetili Narodnu knjižnicu u Grudama darovavši svoje knjige. Dogovorene su i nove aktivnosti.

Zanimljiv i bogat program 13. Dana Matice hrvatske u Grudama se nastavlja i u idućim danima sve do 22. 12. 2018. dad će završiti u staroj crkvi u Gorici Božićnim koncertom glasovirskog virtuoza, Goričanina Ivana Galića i prijatelja.

Članovi Matice hrvatske iz Iloka, ujedno ravnateljica i djelatnici Muzeja u Iloku prof. Maja Barić, prof. Andrea Rimpf i prof. Marko Kevo posjetili su danas Hrvatsku franjevačku arheolosku zbirku "Sv. Stjepan Prvomučenik" Gorica i staru i novu crkvu u Gorici te druge znamenitosti.

Kroz muzejsku zbirku i drugo proveo je kustos fra Vinko Mikulić.

Kopirati
Drag cursor here to close