Zborsko pjevanje

U Gradnićima održan treći Susret zborova

Kultura / Flash | 22. 11. 2016. u 09:23 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Župa sv. Blaža – Gradnići u nedjelju je bila domaćin 3. Susreta zborova koji organizira Udruga hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava u BiH. Mješoviti zbor župe sv. Blaža Gradnići sudjelovao je na dva ranije održana susreta pjevačkih skupina, a župa Gradnići ove se godine rado odazvala pozivu za suorganizaciju 3. Susreta zborova.

''Temeljni cilj organizacije ovoga Susreta zborova jest skupljanje naših zborova iz cijele BiH. Mi danas ovdje imamo sudionike iz Rame, Bugojna, Mostara, Jajca, Kreševa, Novog Travnika, Ružića, Humca, Gradnića i župe Gradina. Ovaj skup je uistinu jedno bogato druženje i lijep način očuvanja naše pjesme i tradicije u cijeloj BiH.

Naglasak smo stavili na očuvanje zborskog pjevanja koje se pojavljuje kroz proteklih stotinjak godina na našim područjima kao razvijen oblik pjevanja. Ovdje u Gradnićima je treći Susret zborova, prvi je bio u Rami a drugi u Bugojnu. Nadamo se da ćemo i u budućnosti organizirati ovakve susrete zborova u manjim lokalnim sredinama jer cilj ovih susreta zborova je i razvijanje manjih lokalnih sredina i njihove kulture'', kazao nam je Vedran Vidović predsjednik UHAKUD u BiH.

Na Susretu zborova u Gradnićima nastupili su: Mješoviti župni zbor Sv. Ante – Humac, Vokalna skupina Arabella – Rama, Etno skupina Čuvarice – Rama, Ženski vokalni ansambl HKD Napredak – Bugojno, VIS Providenza – Župa sv. Luke i sv. Marka Cim/Ilići, Nikola ŠOP HKD Napredak – Jajce, Mještoviti zbor HKD Napredak – Kreševo, Lampoši – Dolac na Lašvi, Župni zbor sv. Ivan Krstitelj – Ružići, Muški vokalni ansambl “Benedictus” – Humac, Mješoviti župni zbor Gradina – Župa Gradina i Mješoviti župni zbor Sv. Blaž – Gradnići. Dobrodošlicu u Gradniće članicama i članovima pjevačkih skupina poželio je fra Nikola Rosančić, župnik župe sv. Blaža – Gradnići, koji je također predvodio sv. Misu prije nastupa pjevačkih skupina.

Nastupe dvanaest pjevačkih skupina s posebnom pozornošću pratili su mr. art Katja Krolo Šarac, doc. i mo. don Dragan Filipović. Ovo dvoje vrsnih glazbenih stručnjaka dali su svoje osvrte na nastupe pjevačkih skupina na okruglom stolu koji je, uza sudjelovanje voditelja pjevačkih skupina, također održan u Gradnićima.

''Prof. Katja Krolo Šarac i ja smo pozvani da voditeljima, kao netko tko je studirao glazbu i kao malo iskusniji, kažemo ponešto o tome na koji način vodit zbor, te na koji način pjevati da bi se pjevanje zborova u našim crkvama oplemenilo i unaprijedilo'', kazao nam je don Dragan Filipović i naglasio da je najvažnije da se zborovi sastaju, slušaju jedni druge i razmjenjuju iskustva.

Objašnjavajući da na Susretu zborova ne postoje formalne ocjene ili pak konkurencija između pjevačkih skupina, don. Dragan Filipović osvrnuo se i na dva ranije održana Susreta.

''Moja iskustva su vrlo pozitivna zato što smo se sastajali na okruglim stolovima i zato što smo iskreno i otvoreno razgovarali o onome što bi trebalo popraviti. Znam da bi trebalo odrediti neke pjesme koje bi svi zborovi izvodili pa da to ocijenimo, ali ne, imamo zborove onakve kakve imamo i pokušavamo to što imamo popraviti na bolje. Ne želimo davati nekakve minuse nikome, sve je to dobro kada se ljudi sastaju i pjevaju na slavu Bogu. Ako čovjek da sve od sebe što ima, onda je to za pet. Možda je to za tri, ali ako je dao sve od sebe, znači to je za pet. Vjerujem da je to u Božjim očima petica'', izjavio je don Dragan Filipović.

UHAKUD u BiH ovim putem se zahvaljuje domaćinima, župi sv. Blaža, na suorganizaciji ovog trećeg Susret zborova.

Kopirati
Drag cursor here to close