42. manifestacija

U fokusu 'Dana mevluda i zikra' naučno i životno djelo imama Ćamila Avdića

Kultura / Flash | 18. 04. 2017. u 12:32 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovogodišnju 42. po redu vjersku manifestaciju "Dani mevluda i zikra" otvorit će tradicionalni koncert sufijske muzike, koji će biti održan u četvrtak, 20. travnja, u Narodnom pozorištu Mostar, s početkom u 20:30 sati.

U sklopu manifestacije, koja obiluje bogatim duhovnim, znanstvenim, obrazovnim i kulturno-umjetničkim programom, bit će upriličeno, pored ostaloga, predstavljanje projekta "Mapa džamija i džemata Muftijstva mostarskog", promocija romana "Svjetiljka Ummu Hašim", predstava "Sedam" te susret mladih "Ruke prijateljstva".

Također, bit će upriličena i večer Kur'ana, dova šehidima i sjećanje na 9. svibanj - Dan pobjede nad fašizmom, tribina "Značenje i značaj islamske tradicije" te izložba i film o obnovi stolačkih džamija.

Središnja svečanost, na kojoj se očekuje preko 30.000 vjernika, bit će održana u subotu, 13. svibnja, u Blagajskoj tekiji, s početkom u 11 sati.

Manifestacija će biti zatvorena znanstvenim skupom "Imam Ćamil Avdić - život i djelo", koji će biti upriličen 16. svibnja u Studentskom hotelu Mostar.

''Jedan od važnijih programskih ciljeva jeste da se kroz manifestaciju afirmiraju znanstveni radovi i životna djela autora s naših prostora te je ove godine u fokusu znanstveno i životno djelo imama Ćamila Avdića, utemeljitelja džemata i Bošnjačke kulturne zajednice u Chicagu, koji je svojim radom ostavio neizbrisiv trag u vjerskoj misli i misijskom radu za islam i muslimane, ali i suradnji sa drugim svjetodazorima u otvorenom američkom društvu'', kazao je na konferenciji za novinare, na kojoj je predstavljen program ovogodišnje manifestacije, mostarski muftija Salem ef. Dedović.

Po njegovim riječima, ova je manifestacija mjesto susreta, razmjene i izgradnje mostova među različitim kulturama, vjerskim svjetonazorima i tradicijama što će se posebno vidjeti kroz teatarsku izvedbu predstave "Sedam", koja će biti realizirana u suradnji s Međureligijskim vijećem BiH.

Manifestacija "Dani mevluda i zikra", kazao je muftija, utemeljena je na vjerskoj tradiciji okupljanja ovdašnjih muslimana na mjestu dovišta u Tekiji na vrelu Bune, a blagajsko je dovište mjesto koje objedinjuje zajednicu vjernika u dobru i osnažuje ''naš duh da istraje u očuvanju svoga vjerskog, kulturnog, tradicijskog, jezičkog i nacionalnog identiteta na ovom prostoru Hercegovine''.

''U današnjim suvremnim prilikama kompleks Blagajske tekije, a posebno ova manifestacija, važni su u segmentu vjerskog turizma, ali su u isto vrijeme i prilika za promociju našeg bogatog naslijeđa i raznolike baštine, ne samo u Blagaju i Mostaru već i u drugim dijelovima širom Hercegovine'', naglasio je mostarski muftija.

Posebno mu je drago, kazao je, što će dio programa ovogodišnje manifestacije biti realiziran u Bileći, Konjicu i Stocu.

"Dani mevluda i zikra" glavna su godišnja vjerska i kulturna manifestacija Muftijstva mostarskog u čijoj realizaciji, osim Muftijstva, sudjeluju i Medžlis Islamske zajednice Mostar, Karađoz-begova medresa, BZK Preporod Mostar i Tarikatski centar BiH.

Inače, ovogodišnja manifestacija održava se pod pokroviteljstvom potpredsjednice Federacije BiH Melihe Mahmutbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close