Prestižna Zlatna palma

U Cannesu danas počinje jubilarni 70. Međunarodni festival

Kultura / Flash | 17. 05. 2017. u 08:03 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Cannesu danas počinje 70. Međunarodni filmski festival na kojem će se 19 filmova natjecati za prestižnu Zlatnu palmu, koja će ove godine prvi put imati dijamante u znak obilježavanja jubileja manifestacije.

Festival, koji će trajati do 28. svibnja, otvorit će novi film redatelja Arnauda Desplechina "Les Fantomes d'Ismael" (Duhovi Ismaila).

Tijekom festivala bit će prikazano oko 50 dugometražnih filmova u natjecateljskom dijelu festivala i u drugim sekcijama.

Među redateljima koji se natječu za Zlatnu palmu, jedino je Austrijanac Michael Haneke već dobio tu nagradu i to dva puta, 2009. za film "Bijela traka" i 2012. za "Ljubav". Ove godine će predstaviti djelo "Happy End".

Predsjednik žirija koji dodjeljuje Zlatnu palmu je španjolski redatelj Pedro Almodovar, a domaćin ceremonije talijanska glumica Monica Bellucci.

Zaštitno lice na velikom plakatu ovogodišnjeg festivala je talijanska glumica Claudia Cardinale.

Nagradu festivala prošle godine je dobio britanski redatelj Ken Loach za ostvarenje "I, Daniel Blake", socijalno angažiranu dramu o borbi nezaposlenog čovjeka da dobije socijalnu pomoć.

Kopirati
Drag cursor here to close