Klasična glazba

Tuzla nakon 30 godina dobila komorni orkestar

Kultura / Flash | 31. 01. 2013. u 14:57 Z.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ljubitelji klasične glazbe koji odluče u nedjelju krenuti put tuzlanske Međunarodne galerije portreta bit će u prilici uživati u glazbenom događaju koji do sada baš i nije bio česta pojava u ovom gradu.

Naime, u spomenutom hramu likovne umjetnosti u 19 sati bit će upriličen svečani koncert novoosnovanog Tuzlanskog komernog orkestra, javlja Tuzlanski Info Portal (TIP.ba).

Riječ je o gudačkom komernom orkestru koji ima za cilj, između ostalog, jačanje tuzlanske kulturne scene.

Po riječima voditeljice ovog orkestra Nataše Kakeš, skupinu čini 12 glazbenika različitih profila, među kojima su i mlada violinistica, inače učenica Osnovne muzičke škole u Tuzli Katarina Pavljašević i oboistica Eleonore Loue-Freicher.

''Imamo odlične violinistice iz Srednje glazbene škole, zatim doktore koji su se nekada bavili violinom, no promijenili su profesiju i to ih uopće ne sprečava da se vrate svojoj prvoj ljubavi - glazbi.

Tu su također i drugi glazbenici koji su pristupili sa velikim entuzijazmom našem orkestru, a imamo i tuzlanske glazbenike koji žive u Srbiji i Hrvatskoj, a koji su se veoma rado odazvali našem pozivu'', istaknula je Kakeš za TIP.

Svi koji odluče nazočiti koncertu bit će u prilici uživati u jednom glazbenom miksu, a koji se sastoji od djela velikih kompozitora: Mozarta, Vivaldija, Straussa, Piazzolle, Brahmsa.

Značaj u Tuzlanskom komernom orkestru prepoznali su i Općina Tuzla, kao i spomenuta Međunarodna galerija portreta.

Po riječima direktora ove ustanove Dženana Jusufovića, nakon više od 30 godina Tuzla ponovo ima jedan ovakav orkestar.

''To je velika stvar, jer pored Sarajeva, Mostara, Zenice i Banje Luke mi smo se ponovo vratili i na taj dio kulturne scene. Ovo sada sigurno ne bi uspjeli da nije bilo tuzlanskih umjetnika, entuzijasta koji su se zajedno uključili u ovaj projekt.

Ovo je od interesa grada, županije pa i cijele države, jer tuzlanski glazbenici su elita koja predstavlja naš grad i državu izvan njenih granica'', naglasio je Jusufović.

Kopirati
Drag cursor here to close