Uskrs i Vaskrs

Turnir u tucanju šarenih jaja - u Sarajevu se zajedno proslavljaju blagdani

Kultura / Flash | 15. 04. 2017. u 12:19 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uskrsni turnir u tucanju šarenih jaja 2017. organizirala je 15. travnja 2017., u klubu 'SSH' na Čengić Vili, Udruga za promociju i kulturne djelatnosti Libertas, uz partnere projekta: udruženje Facultas za prosperitet mladih, Udrugu organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo i klub 'SSH'.

''Katolici i pravoslavci cijelog svijeta, pa i Bosne i Hercegovine, sutra će proslaviti Uskrs odnosno Vaskrs, najvažniji, najveći i najradosniji blagdan Kristova uskrsnuća. Uz Uskrs se vežu brojni tradicijski običaji; među njima su i bojanje i tucanje jaja – to su najstariji uskrsni običaji. Jaje se smatra univerzalnim simbolom života i plodnosti, pa se u nekim krajevima na natjecanjima u tucanju jaja prema pucanju ljuske određivalo hoće li biti plodna godina ili ne. Jedan od razloga zašto smo odlučili organizirati ovaj turnir jest druženje, okupljanje prijatelja i slavljenje Uskrsa i Vaskrsa. Ovo je odlična prilika da se radost podijeli i s našim susjedima. Cilj nam je njegovati, sačuvati i obogatiti tradiciju tucanja uskrsnih jaja, a poruka svega je da se trebamo što više okupljati oko manifestacija u lokalnoj zajednici i sudjelovati u tradicijskim običajima. Na Turniru je sudjelovalo 18 natjecatelja. Pobjednici, tj. prva tri mjesta, su dobili simbolične nagrade, a ostali su dobili utješne nagrade te su morali pojesti razbijeno jaje'',, izjavila je Ivana Krstanović, PR novinarka Udruge „Libertas“.

''Drago mi je što se ovakve manifestacije održavaju u našem glavnom gradu BiH jer na ovaj način pokazujemo da u našem Sarajevu i dalje zajednički obilježavamo vjerske blagdane, što je oduvijek bilo u tradiciji ovoga grada, unatoč destrukciji vremena i bolesti društva'', poručio je Marijo Pejić, pobjednik ovogodišnjeg Uskrsnog turnira u tucanju šarenih jaja 2017.

Istoga dana, u okviru Turnira, s početkom u 20:00 sati, u klubu „SSH“ bit će upriličen i blagdanski kulturno-umjetnički program, u kojem će nastupiti Pedagoško-glazbena skupina „Pravo lice“, koju čine prof. dr. Besim Spahić, dr. sc. Marijo Pejić, producent Adnan Kršlak, pjesnik Dino Porović, profesor gitare Enes Ibričević i Ivana Krstanović, te članovi Udruženja „Planet Poezija“. Grupa „Pravo lice“ tom prigodom promovirat će skladbe sa svog albuma „Tvoje pjesme“ te izvesti poznate domaće i inozemne pop-rock skladbe.

Kopirati
Drag cursor here to close