Pomirenje

Tronožac naroda najvažniji je za stabilnost BiH

Kultura / Flash | 24. 12. 2015. u 14:44 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Žalimo se kako nam Bog "slabo pomaže", a tjeramo Ga iz osobnog i društvenog života. Ne damo mu prostor otvarajući svoju dobru volju, rekao je u intervju Večernjem listu Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić.

On se osvrnuo na proslavu Božića kao izvora radosti, koji je posljednjih godina pomućen raznim krizama, napose u Europi koja stidljivo ističe svoje korijene, ali i duha vjernika koji prihvaćaju potrošački mentalitet kao mjerilo obilježavanja ovog najradosnijeg katoličkog blagdana.

Upitan kako će Katolička crkva u BiH obilježiti Godinu milosrđa, kako ju je proglasio papa Franjo te može li jedna od temeljnih poruka - pomirenje - biti recept uspjeha za cijelu zemlju, tri naroda i manjine da se nakon desetljeća ratova, podjela i strahova konačno počne izgrađivati društvo povjerenja, cardinal Puljić je ustvrdio kako prvo među katolicima treba obnoviti snagu vjere zaživjevši Božje milosrđe.

''Tek onda možemo govoriti o otvorenosti drugima. Put dijaloga nema alternative. Kada se radi o izgradnji praštanja, pomirenja i povjerenja, ona počinje od istine. Potrebno je u društvu imati hrabrosti svaku stvar nazvati pravim imenom. Dokle god se brani zločin kao junačko djelo, nema pomirenja. Treba stvoriti vladavinu zakona, da smo svi pred zakonom jednaki. Potrebno je u ovoj zemlji priznati važnost tronošca kao najstabilnijeg stoca. Tu su tri konstitutivna naroda koja moraju kroz demokratski sustav izgrađivati društvo. Sve to utječe na vraćanje povjerenja'', kazao je kardinal Vinko Puljić u intervjuu “Večernjem listu”.

Kopirati
Drag cursor here to close