Esad Duraković

Tribina u Mostaru: Sukob sa samim islamom je razlog tragične pozicije muslimana

Kultura / Flash | 13. 04. 2017. u 19:02 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dijaloška tribina s promocijom knjige "Kriza muslimanskog svijeta kao kriza subjekta" autora akademika Esada Durakovića održana je večeras u Mostaru.

Tribina se održala u Hotel Mostaru, a na njoj se govorilo o našem sivjetu koji je u kriznom stanju.

''Kriza u svijetu ima tendenciju pogoršavanja. Muslimanski svijet je u posebno teškoj situaciji jer je u sukobu na više frontova. Suvremeni međumuslimnski ratovi su uveli u potpuni kaos značajan dio muslimanskog svijeta. Istovremeno je on u raznim vrstama sukoba sa Zapadom, bilo da su ga napale svojim armijama neke zemlje Zapada bilo da su Zapad i muslimanski svijet u ideološkom sukobu budući da je islamofobija sve jača čak i u onim zemljama Zapada koje nemaju angažirane svoje vojne efektive u muslimanskom svijetu'', rekao je Esad Duraković.

Poseban aspekt tragične pozicije suvremenog muslimanskog svijeta jest njegov „sukob“ sa samim islamom, kaže Durokavić naglašavajući kako je problem pogrešno razumijevanje islama u njegovoj povijesti i sadašnjosti.

''U takvim okolnostima nastalo je mnoštvo armija i frakcija u muslimanskom svijetu, koje su u bespoštednim ratovima s dominantno vjerskim obilježjima i motivacijama. Zbog višestrukog pogrešnog razumijevanja svoje povijesti i stvarnosti, muslimanski svijet je obilježen krizom kulturalnog i općenito 'društvenog subjekta', a ta kriza ispoljava se upravo u ovoj dramatici suvremenog muslimanskog svijeta'', rekao je Duraković.

Kopirati
Drag cursor here to close