Projekt

'Tri kraljice' oživio duh srednjovjekovne Bosne

Riječ je o bosanskoj kraljici Katarini, crnogorskoj kraljici Mari i srpskoj carici, odnosno kneginji Milici.
Kultura / Flash | 21. 09. 2019. u 16:13 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Muzej grada Zenice, u prostoru srednjovjekovne tvrđave Vranduk kod Zenice, u kojoj se nalazi i stalna postavka tog muzeja, bio je domaćin centralne regionalne manifestacije ''Tri kraljice''.

Kako je objasnio direktor Muzeja grada Zenice Adnadin Jašarević, projekt ''Tri kraljice'', kojeg su realizirali u suradnji s Narodnim muzejom iz Užica (Srbija) te Radio stanicom Bijelo Polje, zamišljen je kao priča o tri značajne žene, plemkinje, koje su u svoje vrijeme imale značajan utjecaj na društvo.

To su bosanska kraljica Katarina, crnogorska kraljica Mara i srpska carica, odnosno kneginja Milica.

''O njima se i dan-danas, stotinama godina nakon njihove smrti, pričaju priče. Znači, te tri žene žive u našim sjećanjima, u našem svjetonazoru i običajima nisu nestale'', rekao je Jašarević i dodao da su upravo zbog toga zaslužile da i suvremeni autori o njima napišu neobične, nesvakidanšnje priče.

''Da ih se sjetimo, na način koji nikome prije nije pao na um. Nije riječ samo o istoimenoj regionalnoj zbirci priča ''Tri kraljice'', koju danas, uz fotomonografiju ''Vranduk'', također promoviramo. Nastojali smo da u tvrđavi bosanskih banova, branigradu, kapiji Bosne dočarati, koliko je to u našoj moći, srednjovjekovnu atmosferu'', kaže Jašarević.

Napominje da su pripremili degustaciju srednjovjekovnih jela, srednjovjekovnih igara, koncert i promociju albuma srednovjekovne muzike, prve u povijesti Bosne i Hercegovine, koji također producira Muzej grada Zenice, a koji je predstavio bend ''Fugato''.

''Završna manifestacija projekta bit će u našem, gradu Užicu. Mi ćemo organizirati izložbu ''Tri kraljice'', tako da ćemo, opet, ostvariti zajedničku suradnju - ove tri ustanove kulture iz tri države. Izložba će biti početkom listopada'', najavila je Slavica Stefanović, direktorica Narodnog muzeja Užice.

Na zidinama tvrđave predstavljena je i izložba o srednjovjekovnoj Bosni, a u Maloj kuli postavka ''Okusi vremena''.

Kopirati
Drag cursor here to close