Općina Trebinje

Trebinjski kamen neće ići za 'Andrićgrad' u Višegradu

Kultura / Flash | 20. 06. 2012. u 15:44 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odbornici Skupštine općine Trebinje danas su, nakon višesatne rasprave o situaciji povodom pokušaja odvoza kamena sa tvrđave na brdu „Petrina“ iznad Trebinja za potrebe gradnje „Andrićgrada“ u Višegradu, donijeli zaključak da se ne mogu provoditi bilo kakve aktivnosti na građevinama u vlasništvu te lokalne zajednicee bez provođenja zakonske procedure.

Pomenutim zaključkom odbornici su zatražili da se kod Zavoda za zaštitu kulturnopovijesnog i prirodnog naslIjeđa RS-a izvrši uvid u postojeće stanje ovakvih i sličnih objekata i preduzmu sve neophodne aktivnosti radi njihove valorizacije.

Načelnik Općine Trebinje Dobroslav Ćuk rekao je odbornicima da su radovi na odvoženju kamena s trvrđave „Petrina“ obustavljeni dok se ne ispoštuje  procedura, koja podrazumijeva i usvajanje skupštinske odluke.

On tvrdi da kamen nije odvezen, te da je pri svemu „napravljena greška u proceduri“.

Radnici angažirani na izgradnji "Andrićgrada" u Višegradu prije nekoliko dana su počeli rušiti zid s tvrđave kraj Trebinja, zbog starog kamena, a nakon prosvjeda građana, Emir Kusturica, po čijoj ideji se gradi "Andrićgrad", je u jednom intervjuu beogradskom listu nazvao karaulu "građevinom okupatora".

Rušenje austrougarske tvrđave, inače povijesnog spomenika, izazvalo je oštre reakcije javnosti, a pojedini građani Trebinja su organizirali i prosvjede ispred tvrđave.

Kusturica je jučer u Višegradu novinarima pokazao dopis Zavoda za zaštitu kulturno-povijesnog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske da se tvrđava na brdu Strač kod Trebinja ne nalazi ni na stalnoj ni na privremenoj listi nacionalnih spomenika BiH te utvrdio da „karaule nikada nisu bile nacionalni spomenici“.

Nakon negativnih regiranja iz Trebinja on je za pojedine medije izjavio da „nije više zainteresiran za trebinjski kamen“ za izgradnju „Andrićgrada“, već će pokušati da nađe „stari kamen u drugim gradovima uz otkup ili kompenzaciju“.

U centru Trebinja neformalna grupa građana danas je organizirala i potpisivanje peticije za zaštitu starog graditeljstva.

Tijekom dana potpis podrške je stavilo oko 600 građana.

Kopirati
Drag cursor here to close